De heen-en-weer brief

Coverafbeelding van: De heen-en-weer brief

Trefwoord(en)
brieven
post
fantasie
liefde

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

In september 2020, verscheen bij de Franse uitgeverij Rouergue het bijzondere prentenboek ‘Va et vient’ van Gerda Dendooven. Gelukkig is er nu de Nederlandstalige editie waardoor wij ook van haar prettige en lichtjes retro brief-schrijf-sfeer mogen genieten.
Het verhaal lijkt eenvoudig: een jongen schrijft een liefdesbrief naar een meisje ver weg. Die brief – in een gele envelop – gaat niet gewoon met de post, maar legt een hele weg af voor hij bij het meisje aankomt. Op weg naar de brievenbus waait hij weg, een man met een lange baard plukt hem uit de lucht maar een gemaskerde man ontvreemdt hem. Een agent rent er achteraan en de brief komt bij een baby terecht. Daarna is er de kat, de kerstman (met boom), de verliefde man, en nog veel meer. De verschillende situaties volgen elkaar op als een sneltrein. Tenslotte, als de brief na al die avonturen arriveert bij het meisje, had zij ook al een brief geschreven naar de jongen. In een roze envelop. En die brief legt de weg terug af richting hem.

Dit originele opzet zit vol verrassingen. Maar de grootste verrassing is dat je op het einde van het prentenboek terugkeert naar het begin om de brief in de roze envelop te volgen. De laatste pagina wordt dan pagina 1. En zo ga je voortdurend heen en weer. En terwijl je in het boek terugkeert, ontdek je zoveel meer wat je eerst niet gezien had.
De prenten zijn – in de herkenbare stijl van Dendooven – nostalgische pareltjes vol fantasie en fijne humor. Met een aangenaam kleurenpalet creëert zij composities vol details waarbij zij de realiteit speels overstijgt. Zij tekent gevoelsmatig en intuïtief. De sobere tekst onderaan op een ouderwetse lijn als was het in een schoonschrift-boekje, verwoordt de gedachten van de jongen en verbeeldt wat hij schrijft in zijn brief. Die tekst zindert van verlangen naar contact.
Het geheel is treffend vormgegeven door Gerd Dooreman, waardoor alles bij elkaar – tekst, tekeningen, papierkeuze, lay-out, … – klopt.
Weer een originele voltreffer van een auteur die weet wat ze wil en die nooit verlegen zit om een gelaagd verhaal dat jong én oud beroert.

Eric Vanthillo - november 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Gerda Dendooven

Illustrator
Gerda Dendooven

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2021

ISBN
9789045127040

Aantal pagina's
46

Prijs
€16,99