De haan Kantekleer

Na ‘Het zwaard in de steen’ keert Het Geluidshuis terug naar de boerderij voor een verhaal – listig en geslepen – over dieren. Dit is het 19de luisterverhaal in de reeks ‘Een heerlijk hoorspel’. Aan de basis ervan ligt het gekende verhaal van Chantecler, een theatervoorstelling uit 1910 van de Franse schrijver Edmond Rostand.
Maar Het Geluidshuis zou zichzelf niet zijn mochten ze dit verhaal niet volledig binnenstebuiten keren, actualiseren en parodiëren en er een verhaal van maken vol fantasie, menselijke herkenning, spanning en vooral: humor! Een verhaal vol fantasie voor alle leeftijden (want ook volwassenen grinniken ongetwijfeld vrolijk mee).
Over de haan Kantekleer die zichzelf de leider van het erf vindt, want zeg nu zelf: wie slaagt er elke ochtend in om de zon te doen opkomen? Jawel, Kantekleer. Maar de dieren van de nacht vinden dit niet zo leuk, en ondernemen een poging om hem uit te schakelen. Daarvoor roepen zij de hulp in van de onversaagde vechthaan Trich.
Een verhaal vol intriges en misverstanden, waar de spanning soms te snijden is en waar onverwachte wendingen je bij de les houden. Tegelijkertijd ook een verhaal dat van zijn pad durft af te wijken met kleine nevenverhaallijnen en er steeds naar terugkeert. Zo ontdek je telkens weer nieuwe zaken en details.
Zoals steeds bij Het Geluidshuis is ook dit hoorspel loepzuiver geregistreerd op 1 cd met een lengte van 79 minuten, maar ook te downloaden van de Geluidshuis-app.
Diverse Vlaamse klasse-acteurs als Geert Van Rampelberg, Sanne-Samina Hanssen, Gène Bervoets, Els Dottermans, Wim Opbrouck, Stany Crets, Koen De Graeve, Jan Decleir, Camilia Blereau, Manou Kersting, Janne Desmet, en vele anderen, geven met veel spelplezier stem aan tal van personages in zowel het Algemeen Nederlands als in sappige dialecten die het verhaal en de karakters kleur geven. Warre Borgmans houdt met zijn warme en aangename vertelstem het geheel netjes bij elkaar. De vele verrassende en realistische geluiden maken het verhaal tot een levendige theatervoorstelling in je hoofd.
De sprankelende liedjes her en der vertellen mee het verhaal en zorgen ervoor dat er rustpunten in komen die dankbare pauzes maken in de lange spanningsboog.
Zoals alle andere hoorspelen presenteert ook dit hoorspel zich in een aantrekkelijk en stevig boek vol kleurrijke prenten. Hierin vind je de hoogtepunten uit het verhaal terug en de teksten van de liedjes.
Een origineel geheel voor jong én oud vanaf 9 jaar, om naar te luisteren, te lezen, te kijken, heerlijk in weg te dromen en je te identificeren met de personages (want de herkenning is nooit ver weg…).

Eric Vanthillo - juli 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Paul Wauters

Illustrator
Mark Borgions   

Uitgeverij
Het Geluidshuis   


Reeks
Heerlijk Hoorspel

Jaartal
2023

ISBN
9789079040926

Aantal pagina's
42

Prijs
€24,95


Aantal CD's
1

Duurtijd
01:10

Verteller
Warre Borgmans   

Componist
Koen Brandt