De H van Humboldt

Coverafbeelding van: De H van Humboldt

Trefwoord(en)
geschiedenis
avontuur
milieu
natuur
ontdekken

Genre
informatief

Vanaf
9 jaar

De veelzijdige Barbara Rottiers heeft duidelijk een passie en ze deelt die graag en met veel enthousiasme met haar publiek: het levensverhaal van de natuurvorser, wetenschapper en avonturier Alexander von Humboldt (1769-1859). Zij noemt haar bijdrage een monument van papier voor haar grote vriend. En monumentaal is het zeker! Met heel veel liefde en ontzag haalt zij hem uit de schaduw waarin hij is geraakt doorheen de tijd en schenkt ze hem het volle voetlicht.
Zij verhaalt over zijn hele leven, wat soms echt wel een hele brok is: zijn leven als kind met zijn veel bravere (maar ook wel saaiere) broer Wilhelm, hun strenge opvoeding waarin spelen bijzaak was en leren het belangrijkst. Maar Alexander wist te ontsnappen aan het keurslijf en ging zijn eigen gang. Hoe hij later vriend werd met Goethe en Schiller en hoe hij na de dood van zijn ouders met zijn erfenis de wereld introk met zijn hartsvriend en eeuwige reisgezel Bonpland. Hoe zij eerst in Venezuela de natuur ontdekten en het milieu onderzochten, hoe zij het land vol mysterie en gevaar verder ontdekten via de rivier, de Orinoco, hoe zij de Chimborazo, de dode vulkaan in Ecuador, beklommen, hoe hij vertrouweling werd met Thomas Jefferson, de toenmalige eigenzinnige president van Amerika, enzovoort. Een leven vol avontuur en passie. Waarin hij toen al ontdekte dat elke ingreep in de natuur een wereld van verschil kan maken en het ecosysteem positief of negatief kan beïnvloeden. Iets wat we nu nog steeds voor ogen moeten houden, willen we de wereld houden als een fijne plek om in te leven. En zo is de cirkel rond: de filosofie en kennis van von Humboldt is nu nog steeds van grote waarde voor ons.
Rottiers schrijft met vlotte pen en geeft je het gevoel dat je met haar rond de tafel zit in een gezellige sfeer. Zij gooit weetjes op en vertelt honderduit over het fascinerende leven van de man waar zij zelf zo naar opkijkt. Een passie die zij met plezier deelt.
Het geheel is uiterst verzorgd uitgegeven met kleurrijke prenten die lucht geven doorheen de boeiende verhalen.
Achteraan geeft zij je nog speelse tips mee om zelf in de voetsporen van von Humboldt te treden.
Kortom, een bevlogen werk dat je in één ruk uitleest en waar je daarna graag naar teruggrijpt om details te ontdekken. Een werk vol passie en plezier!

Eric Vanthillo - december 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Barbara Rottiers   

Illustrator
Barbara Rottiers   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2020

ISBN
9789463832274

Aantal pagina's
96

Prijs
€17,50