De gruwelijke geschiedenis van de hele wereld

Coverafbeelding van: De gruwelijke geschiedenis van de hele wereld

Trefwoord(en)
geschiedenis
oorlog
gevangenis
rituelen

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Na een inleiding volgen veertien hoofdstukken die telkens informatie geven over een bepaalde tijd in de evolutie van de mens of over een bepaald onderwerp doorheen de tijd. De teksten worden begeleid of aangevuld met heel wat illustraties, ‘brieffragmenten’, stukjes strip of kaders met extra weetjes. De rode draad doorheen het boek is uiteraard de slechte eigenschap van de mens om elkaar te pijnigen, de kop in te slaan – letterlijk – of allerhande andere manieren om de medemens te straffen, te kleineren of te vermoorden. Na het nawoord volgt nog een overzicht van een hele reeks ‘slechte slechteriken’ en een korte uitleg waarom ze zo slecht waren.

In de reeks ‘Waanzinnig om te weten’ wordt de informatie ‘verpakt’ op een heel humoristische, grappende en makkelijk te verstane uitleg. Dat is in dit grote boek met stevig omslag niet anders. Alleen gaat het in dit boek over alle mogelijke manieren waarop de mensen doorheen de tijd elkaar ‘de duvel’ hebben aangedaan. Daar zitten wel een aantal vreselijke en bloederige manieren bij. Toch slaagt de auteur erin om deze misdaden op een humorvolle manier te vertellen zonder dat de lezer er achteraf nachtmerries aan overhoudt. Er komen zaken aan bod van over de hele wereld; te beginnen met de oertijd en zo verder doorheen de eeuwen en periodes tot op de dag van vandaag.
Toch wordt de boodschap duidelijk gemaakt, zeker in het voor- en nawoord. Namelijk dat het van de mens zelf afhangt of hij zulke gruwelijke dingen anderen aandoet.
Spectaculair overzicht van de wreedheden die de mensen elkaar ooit al hebben aangedaan. Op een humoristische en vlotte manier gebracht. Niet om te choqueren maar net om het tegendeel te bereiken: doe dit niet met je medemens!

Pol Van Damme - september 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Terry Deary   

Illustrator
Martin Brown

Uitgeverij
Kluitman   


Reeks
Waanzinnig om te weten

Jaartal
2020

ISBN
9789020605570

Aantal pagina's
104

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Horrible Histories. The Wicked History of the World

Vertaler(s)
Elja Dekker