De grote kunstencyclopedie voor kinderen

Coverafbeelding van: De grote kunstencyclopedie voor kinderen

Trefwoord(en)
schilderijen
beeldhouwkunst
fotograferen
kunst

Genre
informatief

Vanaf
11 jaar

Het boek is opgedeeld in drie grote delen: schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie. Het deel over de schilderkunst krijgt de meeste aandacht in het boek. Na enkele algemene weetjes over onderwerp, perspectief en kleur volgt een chronologisch overzicht van de prehistorische tot de hedendaagse kunst. Elk onderdeel wordt over een dubbele pagina verduidelijkt. Sommige thema’s krijgen extra aandacht onder de titel ‘Nader bekeken’. Daar wordt een bepaald werk onder de loep genomen en details ervan belicht. Geportretteerde kunstenaars krijgen ook nog een tijdlijn. De afbeeldingen van de kunstwerken nemen de meeste ruimte in. Korte tekstblokken verduidelijken het onderwerp. Cursieve tekstjes zeggen iets over het kunstwerk zelf. Een woordenlijst en een register sluiten het boek af.

Dit boek in iets groter formaat is heel erg verzorgd uitgegeven op glanzend wit papier. De afgebeelde kunstwerken zijn mooi weergegeven en de teksten zijn kort.
Maar regelmatig weet de kijker/lezer niet welke tekst nu bij welke afbeelding hoort en dat is wel verwarrend. Daarnaast wordt er soms een erg moeilijke woordenschat gebruikt –  neoplasticisme, suprematistische schilders, een tonaal contrast, allegorie, clair-obscur – om er maar enkele op te noemen. Zulk woordgebruik kan jonge lezers/kijkers wel afschrikken.
Ook wordt informatie over een onderwerp herhaald, binnen de ruimte van de dubbele pagina. Dikwijls zijn de afbeeldingen erg klein en worden details daardoor erg moeilijk zichtbaar.
Dat minder gekende kunstenaars worden aangehaald is een pluspunt. Maar voor een encyclopedie ontbreken er toch wel enkele belangrijke kunstenaars zoals onder andere Rubens, Van Eyck met het Lam Gods of Frida Kahlo.
Een mooi verzorgde uitgave met een ruim overzicht aan kunststromingen, kunstenaars en kunstwerken waarin er toch wat ontbreken in een niet altijd even gemakkelijk leesbare taal.

Pol Van Damme - november 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Susie Hodge   
David Taylor

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2018

ISBN
9789401451895

Aantal pagina's
207

Prijs
€22,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Art a childrens’s encyclopedia

Vertaler(s)
Karina van Santen