De grote Bach atlas

aanrader Coverafbeelding van: De grote Bach atlas

Trefwoord(en)
muziek
geschiedenis
biografieën

Genre
informatief

Vanaf
11 jaar

Na een korte inleiding volgen vijftien hoofdstukken waarin het leven van Bach en diens werk levendig beschreven wordt. Zijn rondreizen door het toenmalige Duitsland – een lappendeken van hertogdommen en stadsstaten – en zijn zeer uitgebreid componeerwerk komen aan bod. Aangevuld met een schare aan portretten, kaarten, schilderijen, afbeeldingen van brieven, aktes en muziekbladen. Achteraan is eveneens een uitgebreide muzieklijst opgenomen.

Dit informatieve boek is, in navolging van ‘De grote Van Gogh atlas’ en ‘De grote Gauguin atlas’, de derde ‘atlas’ over het leven en werk van een bekende kunstenaar, in dit geval een wereldberoemd componist. Net als in de vorige atlassen worden de teksten aangevuld met een overvloed aan beeldmateriaal dat de informatie over deze componist aanvult. Zodoende geeft het de lezer een helder beeld van de omgeving waarin deze componist leefde en werkte.
Bij elk hoofdstuk worden ook muziekstukjes aangegeven die de lezer erbij kan beluisteren. Deze muzieklijst is beschikbaar op Spotify.
Elk hoofdstuk behandelt chronologisch een periode uit het leven van Bach, telkens hij van werkplaats – stad – veranderde.
De auteur is erg lyrisch over de muziekstukken die Bach componeert. Een ‘leek’ die weinig van Bach kent, zal weinig aan een aantal titels van muziekstukken hebben. Daarentegen leest de informatie erg vlot en is onderhoudend, ook voor de niet-muziekkenner. Zo komt de lezer heel wat te weten over de manier van leven en reizen in die tijd. Hij/zij leert Bach kennen als een erg gedreven man die heel erg getalenteerd was en dat elke stap in zijn leven bedoeld was om verder op te klimmen of om het welzijn van zijn kinderen te bevorderen.
Bijzonder interessant boek over deze wereldbefaamde componist.
Een aanrader voor wie van klassieke muziek houdt en informatie over deze componist interessant vindt. En erg verduidelijkend voor muziek-leken.

Pol Van Damme - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Govert Jan Bach

Illustrator
Yolanda Huntelaar

Uitgeverij
Rubinstein   


Jaartal
2020

ISBN
9789047627333

Aantal pagina's
165

Prijs
€27,99