De groeten van de krijtjes

aanrader Coverafbeelding van: De groeten van de krijtjes

Trefwoord(en)
krijt
fantasie
humor
wereld

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Het in 2014 verschenen ‘De krijtjes staken’ won in 2015 de Zilveren Griffel en werd in 2016 bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen in de categorie 6 tot 8 jaar. Nu is er deze waardige opvolger waarin Teun via een stapeltje postkaarten verneemt hoe het zijn krijtjes vergaat in de wereld. Het wijnrode krijtje dat in tweeën gebroken was zit nu ergens verloren (maar wel hersteld met de paperclip) in Ierland, Gregorius de Geweldige (voorheen erwtengroen maar niemand houdt van erwten) wil de wijde wereld intrekken, het in de steek gelaten neonrode krijtje is nog steeds in het hotel en besluit zelf om naar huis terug te keren, Geel en Oranje zijn in de zon versmolten tot één en willen snel weer naar binnen, het lichtgevende krijtje zit nog steeds in de donkere kelder en wil er dringend weg (want het is toch wel een klein beetje heel erg bang), enzovoort enzoverder.Na het lezen van al deze trieste verhalen, start Teun met het zoeken en verzamelen van al zijn krijtjes en bedenkt hij een schitterend plan om ze definitief te huisvesten.
Dit grappige en fantasierijke prentenboek is heerlijk hilarisch. Iedereen herkent met gemak de kern die gestoeld is op de realiteit (of is het de frustratie…) van rondslingerende krijtjes die niet meer passen in de originele doos. De makers slagen er weer in om doodgewone krijtjes tot leven te wekken en hen avonturen te laten beleven die grenzen aan grootse heldendaden maar wel met stevige ironische knipogen. Het gehele verhaal is vakkundig opgebouwd met geniale invallen en af en toe mooie herhalingen die een chronologie verraden, om te eindigen bij een meer dan verrassend slot.
De originele prenten zijn verbazingwekkend in hun stijl waarbij tekeningen en collages perfect samengaan.
De tekst, die je leest als handgeschreven krabbels op postkaarten, is vlot en gevarieerd. Meinderts weet hem te vertalen alsof het een originele Nederlandstalige tekst was.
Kortom, nieuwe prijzen mogen zich weer aandienen, want dit vervolg blaakt ook van de originaliteit.
Een aanrader!

Eric Vanthillo - augustus 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Drew Daywalt

Illustrator
Oliver Jeffers   

Uitgeverij
De Fontein   


Jaartal
2016

ISBN
9789026139918

Aantal pagina's
46

Prijs
€13,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Day the Crayons Came Home

Vertaler(s)
Koos Meinderts