De groene ijsbeer

Het wordt warm op de Noordpool. Daarom willen de ijsberen verhuizen naar de Zuidpool. Ze nemen het aanbod aan van Lupus en zijn vrienden, een bende wolven die bezig zijn met verdachte zaken. Zo beweren ze dat Beertje niet mee mag met de boot, maar per vliegtuig moet reizen in een grote kist. Die kist komt terecht in de keuken van de organisatie De Sinistere Smulpapen. Die houden van exclusief eten, en een kleine ijsbeer is daar ideaal voor. Gelukkig werkt Fleur in de keuken. Ze helpt Beertje ontsnappen en krijgt onderweg hulp van de ijscoman Enrico, die onmiddellijk valt voor de charmes van Fleur. Samen willen ze Beertje naar zijn ouders brengen. Een lange en gevaarlijke onderneming want Lupus en de Smulpapen zitten hen op de hielen.

Dit spannende luisterverhaal sluit aan bij de traditie van de hoorspelen van Het Geluidshuis. Maar dit is geen sprookje, wel een hedendaags verhaal waarin enkele actuele thema’s aan bod komen: klimaatverandering, opwarming van de Noordpool, handel in bedreigde diersoorten, hulp aan onderdrukten en de populaire kookrage. De acteurs die voor de stemmen van de personages instaan werden goed gekozen en brengen hun personage duidelijk in beeld. Jan Becaus speelt trouwens schitterend zichzelf. Er zit veel actie in het verhaal, afgewisseld met de nodige humor en de vele knipoogjes naar de volwassen luisteraars, zoals de menu van koks Sergio Goossens en Peter Hermans. Het is dan ook een vlot en spannend avontuur dat prettig is om naar te luisteren voor alle leeftijden. De illustraties in het boek zijn heel expressief en kleurrijk, ze tonen de belangrijkste momenten uit het verhaal.
Dit luisterspel kwam tot stand in samenwerking met Djapo ter ondersteuning van de klimaatactie van 11.11.11. Djapo maakt lesmateriaal en geeft nascholingen over mondiale thema’s. Bij dit luisterspel hoort een educatief pakket voor het lager onderwijs om op een speelse manier de klimaatproblematiek te bespreken. Meer info vind je op www.djapo.be.

Mik Ghys - juli 2012

Zoek op bib.be

Auteur
Wout Thielemans

Illustrator
Gunter Segers   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2012

ISBN
9789401401951

Aantal pagina's
32

Prijs
€19,99


Aantal CD's
1