De grijze stad

Coverafbeelding van: De grijze stad

Trefwoord(en)
stad
kleuren
vriendschap
mysteries

Genre
prentenboek

Vanaf
8 jaar

De Duitse auteur en illustrator Torben Kuhlmann is ons gekend door zijn originele en verbazingwekkende prentenboeken waarbij hij steeds kwaliteit en originaliteit weet te koppelen aan fantasie en ‘een goed verhaal’. Zijn gedetailleerde prenten – haast als foto’s – dwingen respect af.
Met dit prentenboek voegt hij daar weer een voltreffer aan toe.
Het speelt zich af in een stad waar alle kleur verdwenen is. De jonge Robin en haar vader zijn pas verhuisd naar een zolderappartement in deze stad, van waaruit ze enkel daken, schoorstenen en antennes ziet. En niets anders dan de kleur grijs, zo ver ze kan kijken. Als protest tegen het nieuwe huis en de grijze stad zal ze haar knalgele regenjack nooit meer uitdoen. Als ze de stad gaat verkennen, verbaast ze zich over al dat grijs. Zelfs de mensen, de auto’s, … Ook in de etalage van de verfwinkel liggen alleen maar tubes grijze verf (groengrijs, antraciet, stoeptegelgrijs, kiezel, nevelgrijs, maangrijs en vele andere tinten grijs). En in de boekhandel liggen alleen maar grijze boeken. Tenminste, in de winkel zelf…
Stilaan ontdekt ze dat dit niet zomaar is, dat er meer aan de hand is. Ze ontmoet een jongen, Alani, en andere mensen die durven in te gaan tegen de gezagsdragers van deze grijze stad. Samen met Alani zoekt ze een manier om weer kleur te brengen in de stad. Wie weet kan de zwaarbewaakte fabriek ‘Grijswerken’ hen vooruit helpen?…

Dit originele verhaal vol mysterie neemt je op sleeptouw en laat je niet meer los. Kuhlmann weet goed de spanning op te bouwen en mondjesmaat informatie te lossen, zodat je als lezer mee de zaken ontdekt. De karakters zijn goed uitgetekend en herkenning is nooit ver weg.
De grootse prenten in alle tinten grijs met beetje bij beetje kleur zijn hyperrealistisch en ogen als foto’s. Rijk aan details creëren ze sferen die je niet loslaten, en zo vertellen ze samen met de tekst een rijk verhaal vol hoop.
Hoop op een betere wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn. 

Eric Vanthillo - mei 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Torben Kuhlmann   

Illustrator
Torben Kuhlmann   

Uitgeverij
De Vier Windstreken   


Jaartal
2024

ISBN
9789051169997

Aantal pagina's
62

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Die Graue Stadt

Vertaler(s)
Joukje Akveld