De Griekse mythen – verhalen en labyrinten

aanrader Coverafbeelding van: De Griekse mythen – verhalen en labyrinten

Trefwoord(en)
Oude Griekenland
klassiekers
mythen
geschiedenis
spelen

Genre
informatief

Vanaf
9 jaar

De Poolse graficus en illustrator verbaast met dit magistrale prentenboek (38cm x 28cm) jong en oud.
Hij benadert de geschiedenis van het oude Griekenland op een hoogst originele wijze: terwijl je pagina na pagina telkens de juiste weg zoekt doorheen de labyrinten (steeds voert slechts 1 pad naar de juiste uitweg) wordt je nieuwgierigheid en honger naar info gestild met een massa tekeningen, namen en korte nota’s. De uitgang aan de rechterkant sluit telkens aan op de volgende pagina op de ingang van het nieuwe labyrint. Alsof het gehele boek 1 groot labyrint is. Ronddolen, zoeken, lezen, kijken, ontdekken, … Dit is perfecte info-tainment!
Het leven volgens de oude Grieken rondom de berg Olympus, de twaalf werken van Herakles, het labyrint van de Minotaurus, bijzondere wezens uit de Griekse mythologie, het Gulden Vlies en de Argonauten, de Trojaanse oorlog, de reis van Odysseus, de huizen en het leven in Griekenland in de 5e eeuw voor Christus, het Griekse theater, en nog veel meer. Het komt allemaal aan bod. Met ook nog een stamboom van de goden en Griekse helden waarnaar je vaak terugkeert om de verbanden te ontdekken.
De grote prenten (54cm x 37cm) houden het midden tussen zoekplaten, historische prenten en strips.
Bajtlik balanceert netjes tussen geschiedenis en fantasie met voortdurende knipogen vol humor en relativering. Echt ontzettend leuk om alle details te ontdekken. Volgens een nota achteraan in het boek liet hij zich veelvuldig inspireren door bestaande fresco’s, vaasschilderingen en antieke beeldhouwwerken. Het is duidelijk dat hij voor dit prachtwerk niet over één nacht ijs is gegaan.
De uitgebreide tekst achteraan verheldert de korte nota’s en namen in de labyrinten doorheen het boek. Hier lees je uitgebreid over de vele onderwerpen en wordt je honger naar meer info zeker gestild. In de tekst verwijst Bajtlik ook vaak naar uitspraken en woorden van nu. Waardoor hij subtiel duidelijk maakt hoe de rijke geschiedenis van Griekenland onze cultuur en maatschappij beïnvloedde.
Met dit boek ben je echt wel uren zoet. En langer zelfs. Want je keert er vele keren graag naar terug.
Vandaar een aanrader die niet mag ontbreken in elke boekenkast van wie geïnteresseerd is in het oude Griekenland, maar even goed in de algemene cultuur op zich.

Eric Vanthillo - maart 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Jan Bajtlik   

Illustrator
Jan Bajtlik   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2019

ISBN
9789401460279

Aantal pagina's
73

Prijs
€25,99


Vertaald uit
Pools

Originele titel
Nić Ariadny

Vertaler(s)
Greet Pauwelijn