De Grand Tour van Henry Montague

Henry Montague is de zoon van een Britse lord en voorbestemd om in diens voetsporen te treden. Maar Henry is een losbol die van wilde feestjes en gokken houdt, en menig avontuurtje heeft met een vrouw of man. Samen met zijn beste vriend Percy vertrekt hij op een ‘grand tour’ door Europa om zijn wereldbeeld te verbreden en contacten te leggen die nuttig kunnen zijn in zijn latere leven. Ze moeten ook zijn zus Felicity een stuk meenemen om haar te begeleiden naar een school in Marseille. Door Henry’s roekeloze gedrag loopt het echter helemaal anders.

De lezer leert Henry kennen als iemand die zonder scrupules alle mogelijke streken uithaalt, zich pas in dronken toestand in zijn element voelt en door zijn vader als nietsnut wordt aanzien. Henry heeft geen goed woord over voor zijn vader. Hij weet zich ook geen raad met de gevoelens die hij bij bepaalde personen heeft, in het bijzonder bij jongens en nog het meest bij zijn vriend Percy. Doordat hij in een erg beschermde omgeving is opgegroeid en enkel aan zichzelf denkt, raakt hij door de gebeurtenissen tijdens zijn reis dikwijls in paniek en weet niet hoe hij moet reageren. Zijn jongere zus Felicity – waar hij niet hoog mee oploopt – blijkt uit ander hout gesneden te zijn. Zij weet aardig haar plan te trekken en meer dan eens neemt ze de touwtjes in handen om groter onheil voor Henry te voorkomen. Hoe meer het verhaal vordert, hoe meer Henry zichzelf beter leert kennen om uiteindelijk zichzelf te vinden in harmonie met de anderen rondom hem.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Henry. De gebeurtenissen zijn realistisch en de personages zijn levensecht beschreven. De lezer leert ook een aantal elementen uit de achttiende-eeuwse samenleving kennen. Zaken die heden ten dage (helaas) nog steeds voorkomen, maar toen gemeengoed waren en algemeen aanvaard.
De verschillende gebeurtenissen in het verhaal kwamen in die periode ook voor, maar voor het verloop van dit verhaal heeft de auteur één en ander gecombineerd. Waardoor de ‘grand tour’ van Henry en zijn medereizigers heel erg avontuurlijk en dikwijls hachelijk verloopt. Maar de auteur neemt ook uitgebreid de tijd om de tegenstrijdige gevoelens van Henry te beschrijven en zijn dikwijls impulsieve reacties daarop. Waardoor hij nog meer in verwarring komt. Net dat wil de auteur ook duidelijk laten overkomen. De ‘grand tour’ van Henry is meer een zoektocht naar zijn eigen identiteit en zijn houding tegenover de mensen rondom hem.
Voor lezers die van historische verhalen houden waarbij gevoelens en geaardheid een bijzonder grote rol spelen, beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - december 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Mackenzi Lee   

Uitgeverij
Blossom Books   


Jaartal
2020

ISBN
9789463491693

Aantal pagina's
416

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The gentleman’s Guide to Vice and Virtue

Vertaler(s)
Merel Leene