De gouden lijst

Coverafbeelding van: De gouden lijst

Trefwoord(en)
schilderen
kunst
fantasie
humor

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Een man en een vrouw hadden bijna alles: een fijn huis vol met alles wat ze ook maar nodig hebben, een grote tuin, twee ondeugende kinderen en werk waar ze veel van hielden. Maar zij hadden geen schilderij. Daarom hingen ze een gouden lijst boven de bank en vroegen zij de schilder om een schilderij te maken in die lijst. De schilder pakte zijn schilderspullen bij elkaar en ging met hen mee. Maar hij had andere plannen. Hij beschilderde de saaie, grijze vazen met mooie motieven waar de tuinman blij om werd. Hij beschilderde de tafel en de stoelen met kleurrijke krullen en kringen en andere dingen waarop de kinderen zonder mopperen hun huiswerk maakten. Hij beschilderde de borden en schalen en kasten met felle kleuren waardoor de kokkin zin kreeg om met haar man uit dansen te gaan. Tot slot schilderde hij toch een tafereel in de gouden lijst. De ouders waren eindelijk blij met het mooie schilderij. Maar de kinderen ontdekten toen zoveel meer schilderijen in huis…
Zonder het erbovenop te leggen, maakten Kromhout en Dendooven een fantasierijk prentenboek vol humor met een stevige kunsteducatieve waarde. Waar de drukwerkende ouders altijd maar vragen om een heus schilderij, ontdekt de schilder steeds nieuwe objecten om te beschilderen en ontdekken de kinderen dat kunst zich niet altijd laat vangen in een gouden lijst. Kromhout vertelt het verhaal met smaak en veel zwier. Zijn ronkende volzinnen laten zich vlot voorlezen. De vele herhalingen die zich stapelend vermeerderen zijn uiterst dankbaar voor jonge lezers/kijkers om zelf mee te zeggen.
Dendooven vat dit alles in kleurrijke prenten die herkenbaar zijn en tegelijkertijd de realiteit overstijgen. Zij schildert en plakt personages op robuuste ondergronden. De personages zijn beweeglijke figuren met opvallende verhoudingen en vol emotie. Zij ogen houterig door de licht naïeve stijl waarmee zij worden afgebeeld.
Een mooi geheel, origineel en inspirerend en knap vormgeven door Dooreman.

Eric Vanthillo - juli 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Rindert Kromhout   

Illustrator
Gerda Dendooven

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2016

ISBN
9789025869540

Aantal pagina's
26

Prijs
€14,99