De gouden kooi (of Het waargebeurde verhaal van de bloedprinses)

aanrader Coverafbeelding van: De gouden kooi (of Het waargebeurde verhaal van de bloedprinses)

Trefwoord(en)
sprookjes
eenzaam
prinsessen
verwennen

Genre
prentenboek

Vanaf
7 jaar

Indrukwekkend, magistraal, overrompelend, … Voor dit prentenboek van de hand van de meesterillustrator Carll Cneut vind je niet genoeg adjectieven. Hij schildert zich oogverblindend een weg doorheen een wereld van vogels, doodshoofden en een verwaande prinses.
Valentina was de verwaande dochter van de keizer. Zij had alles wat haar hart bekoren kon, en nog was zij niet tevreden. In haar tuin had ze honderdeneen immense vogelkooien met daarin de allermooiste exemplaren. De keerzijde van de medaille was echter dat vele dienaren dit met de dood moesten bekopen. Als zij voor de prinses niet de juiste vogel konden vinden, werd hun hoofd er afgehakt. En Valentina’s wensen waren grillig… De laatste kooi was de gouden kooi. Die bleef echter leeg. De sprekende vogel werd niet gevonden. En massa’s hoofden werden afgehakt. Tot een nieuwe dienaar zich aandiende. Een knappe, charmante jongen met diepblauwe ogen en een speelse glimlach…
Voor dit prentenboek werden kosten noch moeite gespaard. De gehele uitgave (35x27cm met linnen rugband en gouden titelopdruk) oogt luxueus en dwingt respect af.
Cneut werkt in zijn herkenbare stijl en verrast tegelijkertijd door nieuwe experimenten, vormen en technieken. Zijn minutieuze, gelaagde olieverfschilderijen worden opgelicht door mooie uitsparingen in maagdelijk wit, fragiele potloodlijnen en mistige achtergronden met daarin nog meer details. Zijn kinderlijk ogende toevoegingen contrasteren verrassend met zijn esthetische stijl vol details waarmee hij als een monnik prent na prent componeert. Zijn dominerende kleurpaletten, de ene keer mistig grijs, de andere keer bont geel of exotisch rood of rustgevend groen, scheppen telkens een sfeer die je volledig inneemt. Het verhaal wordt helder en mooi verteld met subtiele herhalingen die het geheel versterken. De Coster heeft dit vlot vertaald. Zij weet het verwaande karakter en de brutaliteit van de prinses perfect in woorden te vatten. Mooi hoe de tekst staat afgedrukt in 2 verschillende lettertypes: gedrukt en ‘met potlood handgeschreven’. Vooral dit laatste versterkt mee het karakter van de prinses en geeft tegelijkertijd lucht aan het verhaal.
Van dit boek kan je alleen maar hopen dat iedereen dit in zijn handen mag houden. Jong en oud. Dat iedereen hiervan mag genieten, keer na keer. Van zowel het verhaal als van de illustraties.
Vandaar méér dan een aanrader. Een must!

Eric Vanthillo - januari 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Anna Castagnoli   

Illustrator
Carll Cneut

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2014

ISBN
9789058389633

Aantal pagina's
48

Prijs
€24,95


Vertaald uit
Italiaans

Originele titel
La voliera d'oro (o La vera storia della Principessa di sangue)

Vertaler(s)
Saskia De Coster