De gorilla en de jongen

Terwijl heel wat kinderen vanuit het bedreigde Londen naar het noorden van het land worden gestuurd, komt de twaalfjarige Joseph er net aan. Hij moest er naartoe van zijn oma en wordt opgevangen door een voor hem onbekende vrouw. Ze kunnen het absoluut niet met elkaar vinden. Joseph lijkt onhandelbaar en de vrouw is niet opgezet met zijn aanwezigheid. Tot Josephs verbazing heeft de vrouw een verwaarloosde dierentuin. De meeste dieren zijn weggehaald of dood, maar Adonis, een enorme gorilla, is er nog wel. De vrouw lijkt erg gesteld op het dier terwijl Joseph er een vreselijke hekel aan heeft. Maar na een tijd ontstaat er een bijzondere band tussen Joseph en Adonis. Als de bommen vallen, moet Joseph de kooi van de gorilla bewaken. Als de grote gorilla zou ontsnappen, zou dat een ramp zijn. Maar durft Joseph dan de trekker over te halen?

Er zijn zo van die boeken waarvan de lezer meteen doorheeft dat hij een pareltje in de hand heeft. Dit is er zo één van.
In eerste instantie weet de lezer niet waar Joseph is aanbeland. Maar al gauw wordt duidelijk dat hij in Londen is terecht gekomen, terwijl de stad ‘s nachts door Duitse bommenwerpers wordt bestookt. In die chaotische omgeving wordt de overspannen geest van Joseph nog meer onder druk gezet. Hij is zijn geloof in volwassenen en in het bijzonder in leerkrachten helemaal verloren. Omdat niemand hem gelooft en niemand hem wil helpen. Joseph heeft een leerstoornis die – zeker in die tijd – nog niet echt werd herkend en erkend. Joseph ‘ontploft’ dan ook elke keer als er iets van hem verwacht wordt dat hij niet kan. Terwijl hij helemaal niet dom is.
Gelukkig voor hem ontmoet hij in de dierentuin een nuchter meisje dat zich niet op stang laat jagen door zijn gedrag. Langzaam groeit er een broze vriendschap tussen hen en ook zijn houding tegenover de gorilla verandert. Zo sterk zelfs dat hij een echte vriend ziet in dat enorme dier.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Joseph. Zo leert de lezer deze chaotische jongen erg goed kennen. Het verhaal leest heel vlot en de personages worden erg herkenbaar beschreven, tot zelfs de pestkoppen toe die het vanaf het eerste moment op Joseph gemunt hebben. Doorheen het verhaal ziet de lezer Joseph en mevrouw F, zoals Joseph de vrouw noemt, evolueren en heel erg langzaam naar elkaar toe groeien en begrip krijgen voor elkaars pijn en verdriet.
Het verhaal eindigt dramatisch, maar betekent een nieuw begin voor beide hoofdpersonages.
Prachtig opgebouwd verhaal over twee gekwetste zielen die nog enkel bij dat enorme dier vriendschap ervaren.
Een sterke aanrader!

Pol Van Damme - april 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Phil Earle   

Uitgeverij
KokBoekencentrum   


Jaartal
2022

ISBN
9789026625121

Aantal pagina's
284

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
When The Sky Falls

Vertaler(s)
Hilke Makkink