De goede dieven

aanrader Coverafbeelding van: De goede dieven

Trefwoord(en)
avontuur
vriendschap
circus
familie

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Vita reist met haar moeder naar New York, na enkele alarmerende berichten van haar opa. Het kasteel dat Vita’s betovergrootvader er heeft gebouwd is op slinkse wijze aan haar opa ontfutseld. Samen met een zakkenroller en twee circusjongens bedenkt Vita een gevaarlijk plan. Ze wil een bijzonder gewaagde inbraak plegen. Maar of dat lukt?

Dit verhaal speelt zich af tijdens de ‘drooglegging’ in Amerika in de jaren twintig van de twintigste eeuw. Alcohol was toen verboden.
De auteur schept een ietwat magisch-realistische sfeer. De circusjongens hebben erg bijzondere talenten. Eén heeft een erg goede band met allerhande dieren. Hij galoppeert door de New Yorkse straten op een paard, kan vogels laten binnenvliegen en nog veel meer. De andere is een acrobaat die van de derde verdieping naar beneden springt onder het maken van enkele salto’s en netjes op een matras neerkomt. Vita is een doodeerlijk meisje dat het onrecht dat haar opa is aangedaan wil rechtzetten. Daarvoor waagt ze zich in het hol van de leeuw en laat zich niet zomaar afpoeieren, ondanks haar handicap. Eenmaal ze zich in de zaak heeft vastgebeten laat ze niet meer los en haar scherpe opmerkingsgave komt bijzonder goed van pas. Daarnaast is ze ook erg menslievend en houdt ze absoluut niet van geweld. Ze heeft het vermogen om haar plan tot in de puntjes uit te voeren.
De lezer heeft vanaf het begin al sympathie voor Vita en die groeit nog meer naarmate het verhaal vordert. Ook de andere kinderen worden heel mooi geschetst en blijven trouw aan hun vriendschap met Vita, wat er ook gebeurt.
Hoewel het avontuur overheerst, kan de lezer toch ook enkele diepere elementen ontdekken. Zoals het nastreven van je dromen en daar helemaal voor gaan. Of zich niet laten tegenhouden door een handicap, tegen alle goed bedoelde adviezen van de volwassenen in.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Vita. Door haar ogen ontdekt de lezer hoe ze tegen de stad en de andere mensen aankijkt en er op reageert.
Het verhaal leest bijzonder makkelijk en de lezer blijft beslist geboeid. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op en de lezer leeft mee met de kinderen en wat hun overkomt.
Een erg overtuigend, sterk verhaal, een aanrader.

Pol Van Damme - mei 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Katherine Rundell

Illustrator
Matt Saunders   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2021

ISBN
9789024593514

Aantal pagina's
250

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Good Thieves

Vertaler(s)
Jenny de Jonge