De gijzelaar en de bastaard

Coverafbeelding van: De gijzelaar en de bastaard

Trefwoord(en)
16e eeuw
Spanje
gevangen
geschiedenis

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Filips Willem, de 13-jarige zoon van Willem van Oranje, wordt in 1568 door soldaten meegenomen naar Spanje. Zogezegd als ‘gast’ van de Spaanse koning maar in werkelijkheid als gegijzelde. Om zijn vader onder druk te zetten in zijn verzet tegen Spanje.
De jaren verstrijken en Filips Willem twijfelt of hij ooit nog naar Nederland zal terugkeren. Een geheimzinnige vreemdeling is de enige die toenadering zoekt en naar hem luistert. Maar kan hij zomaar vriendschap sluiten met deze bastaard en hem vertrouwen in een land dat hem gevangen houdt?

Een stukje Nederlandse geschiedenis ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Mogelijk minder gekend door Vlaamse kinderen. Maar evengoed gaat het over mensen die zich in de steek gelaten voelen door hun familie, die op zoek zijn naar hun eigen identiteit en trouw willen blijven aan hun overtuiging.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Filips Willem. De lezer kijkt dus mee door de ogen van deze jongeman naar de wereld om hem heen en de gebeurtenissen die hij ondergaat. Zijn concrete situatie maar ook de politieke oorzaak van de gebeurtenissen krijgen zo een invulling.
Het verhaal is geschreven in een makkelijk leesbare stijl en leest bijzonder vlot. De personages komen levensecht over en de dialogen zijn vlot en logisch. Elk hoofdstuk begint met een dubbele paginagrote zwart-wit illustratie die de auteur zelf heeft gemaakt.
Waargebeurd gegeven dat jonge lezers die geïnteresseerd zijn in Nederlandse geschiedenis zeker zal kunnen aanspreken.

Pol Van Damme - oktober 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Arend van Dam   

Illustrator
Arend van Dam   

Uitgeverij
Van Holkema & Warendorf   


Jaartal
2020

ISBN
9789000374076

Aantal pagina's
271

Prijs
€15,99