De gierige koning

Coverafbeelding van: De gierige koning

Trefwoord(en)
sprookjes
koningen
geld
gierig
liefde
opofferen

Genre
voorleesboek

Vanaf
6 jaar

Godfried Bomans (1913-1971) was een meester in het schrijven van nieuwe sprookjes voor jong en oud. Omstreeks 1935 publiceerde hij een fragment uit het sprookje ‘De gierige koning’. Na zijn dood vond men in de nalatenschap van zijn boezemvriend Harry Prenen de volledige versie ervan terug in de vorm van een drukproef. Reden genoeg om het nu, 50 jaar na zijn dood, te publiceren.
Het speelt zich af in de oude tijd toen heksen en kabouters nog gewoon over straat liepen. De gierige koning leefde alleen met zijn oude slotenmaker en zijn al even oude smid. Alle andere hovelingen waren ontslagen om te bezuinigen op de financiën. Terwijl de schatten in de kelder alleen nog goed waren om te tellen. Op een dag kreeg hij het bezoek van een bedelaar die de dood bleek te zijn. De enige manier om aan hem te ontkomen was het offeren van een jong en onschuldig meisje met ogen als sterren, wangen als appels en een mond als een kers. De dochter van de smid wilde zich wel opofferen. Maar eer het zo ver was en de dood weer aan zijn deur stond, gebeurden er nog vele verrassende en spannende wendingen waarin de jonge zoon van de slotenmaker en de duivel een belangrijke rol speelden…

De vlotte schrijfstijl van Bomans pakt je helemaal in. Lees- en voorleesplezier verzekerd met dit leeftijd- en tijdloze sprookje vol spanning en verwondering.
De kleurrijke illustraties van Thé Tjong-Khing maken het geheel af. Zijn beelden vol sfeer en speelse lijnen prikkelen je verbeelding en doen je wegdromen in die wereld van bijzondere personages en al even bijzondere belevenissen.
Alle eer aan Bomans en zijn schrijverschap met deze publicatie die het ontdekken zeker waard is voor iedereen, jong en oud.

Eric Vanthillo - oktober 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Godfried Bomans   

Illustrator
Thé Tjong-Khing   

Uitgeverij
Sunny Home   


Jaartal
2022

ISBN
9789077780046

Aantal pagina's
48

Prijs
€22,95