De gelukszoeker

Coverafbeelding van: De gelukszoeker

Trefwoord(en)
vakantie
verliefd
drama
familie
andere culturen

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Als zijn moeder en haar nieuwe vriend trouwen en op huwelijksreis vertrekken, blijft Lucas alleen achter en kan hij doen wat hij wil tijdens deze vakantie. Op vraag van zijn vriend Birol gaat hij op een vroege ochtend mee voor een ‘klusje’. Birol pikt een aantal vrouwen en meisjes op die voor hem werken. Zo leert Lucas de Koerdische Gülbahar kennen, een beeldschoon meisje waar hij verliefd op wordt. Niet enkel de taal is een barrière, ook het verschil in cultuur maakt het niet gemakkelijk om met haar in contact te komen. Als het dan toch lukt, gebeurt er wat later een ongeluk met verstrekkende gevolgen. Lucas weet zich geen raad.

Dit verhaal is het tweede met Lucas in de hoofdrol en speelt zich een jaar later af dan ‘Na de vloedgolf’. Het verloopt eveneens chronologisch maar heeft – net als het eerste verhaal – een aparte vormgeving. Doorheen het verhaal heeft de auteur zinnen in stukken gebroken en staat er soms maar één woord waarna de lezer het vervolg van de zin in de volgende regel of zelfs meerdere regels vindt. In eerste instantie komt dat bij de lezer verwarrend over. Het wil doorheen het verhaal de verwarring en onzekerheid van Lukas benadrukken. Het grootste deel van het verhaal draait rond de gevoelens van Lukas, zeker als hij het Koerdische meisje leert kennen en hij er als een blok voor valt. De botsing van twee verschillende culturen wordt heel duidelijk verwoord. Ook zijn rechtvaardigheidsgevoel en het respect voor de andere zijn een wezenlijk element in het verhaal. Lucas komt niet ongeschonden uit het verhaal en hij heeft het moeilijk om dat een plaats in zijn leven te geven.
Doordat het verhaal in de ik-vorm is geschreven vanuit het standpunt van Lucas, kan de lezer zich erg goed in zijn gedachten- en gevoelsleven herkennen.
De cover misleidt de lezer door iets te suggereren dat in het verhaal helemaal niet voorkomt.
Een realistisch verhaal dat gesitueerd is in de hedendaagse Duitse maatschappij en mogelijk minder herkenbaar is bij Vlaamse lezers. Zoals de grote flatgebouwen met een binnenplaats en het feit dat velen een ‘buitenhuisje’ voor de zomer hebben waar ze groenten en fruit kweken. De onderlinge relaties van vriendschap en verliefdheid zijn echter evengoed in onze omgeving te herkennen.

Pol Van Damme - december 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Vera Kissel

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2017

ISBN
9789044828535

Aantal pagina's
211

Prijs
€16,95


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Die Glückssucher

Vertaler(s)
Roger Vanbrabant