De geheimzinnige gang – Acceleratie trilogie, deel 3

Coverafbeelding van: De geheimzinnige gang – Acceleratie trilogie, deel 3

Trefwoord(en)
avontuur
vriendschap
geheim genootschap

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Nick is verplicht om mee te werken met Edison om zo de installatie van Tesla te kunnen samenstellen. Al ontbreken er nog enkele voorwerpen. Die zijn door hun bijzondere werking op erg vreemde plaatsen belandt. Gelukkig voor Nick heeft hij betrouwbare vrienden die alles proberen te doen om hem uit de handen van de Acceleratie te bevrijden en hun plannen proberen te dwarsbomen. Vooral Caitlin en Mitch proberen het overzicht te behouden op de gebeurtenissen. Dat is niet eenvoudig omdat de Accelerati hen telkens op de hielen zit. Ondertussen dringt de tijd, want de komeet kan elk moment zijn elektrische lading op de aarde loslaten.

Dit is het derde deel van de trilogie rond Nick die de uitvinding van Tesla probeert te beschermen tegen de Accelerati die ze voor eigen voordeel in handen willen krijgen. Ook nu worden een aantal feiten in het verhaal verweven. Maar de uiteenzetting van deze wetenschappelijke feiten haalt wel de vaart uit het verhaal. Ook de vele zijsprongen die worden gemaakt en heel uitvoerig worden beschreven, vertragen het verhaal en halen de spanningsboog weg. Daarnaast hebben de auteurs een bepaald soort humor in het verhaal verwerkt die niet door iedereen als grappig zal worden ervaren.
Het verhaal wordt verteld door de auteurs vanuit een hele reeks personages. Daardoor raakt de lezer wel heel goed geïnformeerd over het doen en laten van de personages, maar daarnaast zorgt dit ook voor enige verwarring.
Het is voor de lezer niet altijd gemakkelijk om het overzicht en inzicht te bewaren. Uiteindelijk spelen de auteurs met het ruimte-tijdcontinuüm om hun verhaal ‘rond’ te krijgen. Dit zal niet voor alle lezers als begrijpelijk overkomen.
In de uiteindelijke ontknoping worden alle losse eindjes wel opgelost en is er voor Nick een uiterst wensvervullend slot. Al wordt in de allerlaatste alinea al de kiem gelegd naar een andere wetenschapper waarrond een verhaal zou kunnen worden geweven.
Na de hoge verwachtingen bij het lezen van het eerste deel, kunnen deel twee en ook dit deel deze niet helemaal invullen. Er wordt een grote leesbereidheid gevraagd van de lezers, anders haken ze af en leggen het boek gefrustreerd weg.
Een trilogie rond de uitvindingen van een wat vergeten wetenschapper die niet helemaal overtuigt.

Pol Van Damme - februari 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Neal Shusterman   
Eric Elfman

Uitgeverij
Van Holkema & Warendorf   


Reeks
Acceleratie trilogie

Jaartal
2016

ISBN
9789000345953

Aantal pagina's
443

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Acceleratie Trilogy, Book Three: Hawking’s Hallway

Vertaler(s)
Wiebe Buddingh’