De geheime tuin

Coverafbeelding van: De geheime tuin

Trefwoord(en)
natuur
tuinen
tuinieren
vriendschap
afwezige ouders

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Mary, negen jaar, wordt gezien als een vervelend, lelijk kind dat enkel aan zichzelf denkt. Ze groeit op in India met de ene na de andere kinderoppas en rijke ouders die niet naar haar omkijken. Maar dan breekt er een cholera-epidemie uit en sterft iedereen rond haar. Ze moet naar haar oom in Engeland, naar een groot, afgelegen landhuis midden in de hei. Haar oom treurt er sinds de dood van zijn vrouw, trekt zich meestal terug of is op reis. Hij zorgt dat Mary het nodige heeft en trekt zich verder niets van haar aan. Binnen in het landhuis verveelt Mary zich. Ze gaat dan maar op ontdekking in de tuinen van het landhuis. Eén van de tuinen is afgesloten: daar stierf de vrouw van haar oom en sindsdien mag niemand er meer in. Mary wordt steeds nieuwsgieriger naar die geheime tuin. Ze ontdekt nog een tweede geheim in het landhuis: Colin, de ziekelijke, onuitstaanbare zoon van haar oom komt zijn kamer nooit uit en wordt door iedereen gehaat en gemeden. Naast Colin leert Mary ook de fluitende, levenslustige Dickon kennen.

In het begin van het boek lijkt het allemaal een beetje groezelig, maar des te mooier wordt de sfeer van zodra Mary de geheime tuin ontdekt. Dan ontspint zich een vertederend, beeldend, bijna therapeutisch verhaal. Langzaamaan ontdekken Mary en Colin zichzelf en het leven. Mary is helemaal niet egoïstisch of lui. Colin is helemaal niet ziek. Ze zijn zo geworden omdat niemand hen op de juiste manier aandacht gaf. In hun geheime tuin ontdekken ze mooie dingen die tot leven komen, voelen ze de zon, de lucht en vriendschap voor dieren en voor elkaar en bloeien ze helemaal open. Het groeien en bloeien van zowel de tuin als de kinderen is erg mooi beschreven. Als je ‘De geheime tuin’ gelezen hebt, heb je zin om een wandeling te maken op de hei of om in de tuin te werken. Als je je dan verwondert over al het moois en je slecht humeur of ingebeelde zorgen vergeet, heb je de magie uit het boek te pakken.

‘De geheime tuin’ is een klassieker uit 1911 waaruit geregeld geciteerd wordt. Het originele verhaal is opnieuw vertaald en bescheiden, maar sfeervol geïllustreerd. De vertaling van Imme Dros voelt fris aan. Het is een kinderboek met een boodschap en wordt vooral gesmaakt door romantische zielen. De moralen liggen er dik op. De auteur lijkt dat wel voor de zekerheid te doen, wat iets sympathieks heeft. Het is een lofzang op de natuur, maar ook een pleidooi voor een liefdevolle opvoeding, om te zorgen voor jezelf en voor elkaar en om door te zetten en positief te denken, want ‘Waar een roos staat, beste vriend, daar kan geen distel staan.’

Marjolein Noé - augustus 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Frances Hodgson Burnett

Illustrator
Linde Faas   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2019

ISBN
9789025876470

Aantal pagina's
225

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Secret Garden

Vertaler(s)
Imme Dros