De geheime test – Team 3, deel 1

Coverafbeelding van: De geheime test – Team 3, deel 1

Trefwoord(en)
vriendschap
zoektochten
spanning
vermist
detective

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Iza is net verhuisd van een dorp naar de stad. Haar hond Elvis is de drukte niet gewend. Als Iza een wandelingetje maakt met Elvis, komt ze op een pleintje enkele klasgenoten tegen, Raf en Dunja. Die halen haar over om even mee te voetballen. Maar op een onbewaakt moment is Elvis plots verdwenen. Iza ziet nog net een zwart bestelbusje wegrijden. Samen met Raf en Dunja zet ze de achtervolging in. Maar dat is niet zo eenvoudig.

Dit is het eerste avontuur van Team 3, drie jongeren die samen op stap gaan om een probleem op te lossen. In dit verhaal is dat de verdwijning van de hond van Iza. De jongeren worden vooraan in het boek kort voorgesteld, zodat de lezer dadelijk weet wie iedereen is.
Het verhaal wordt vlot verteld en de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. Door het gebruik van korte zinnen en eenvoudige woordenschat is het verhaal ook gemakkelijk leesbaar voor iets minder vlotte lezers. Toch doet deze manier van schrijven niet af aan de vlotheid van het verhaal. De dialogen zijn vlot en herkenbaar. De reacties van de kinderen zijn ook levensecht. De ruime bladspiegel en de opmaak van de pagina’s, alsook de bewerkte foto-illustraties dragen bij tot het makkelijk lezen en begrijpen van het verhaal.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Iza, in de ik-vorm. De lezer ervaart dus mee hoe zij tegen de gebeurtenissen aankijkt. Ook hoe ze zich erg ongemakkelijk voelt bij de leugentjes om bestwil die ze haar moeder toestuurt via haar mobieltje en de onzekerheid als ze zich alleen over onbekend terrein begeeft. Maar eveneens haar angst om haar hond of hoe zij tegen de gevoelens van de andere twee kinderen aankijkt.
De spanning wordt stelselmatig opgedreven. Zit er al eens een onwaarschijnlijkheid in dan doet die niet af aan de rest van het verhaal.
Een eenvoudig verteld verhaal – hedendaags en heel herkenbaar – dat niet aan spanning of geloofwaardigheid inboet. Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Cis Meijer   

Illustrator
Caren Limpens   

Uitgeverij
Zwijsen   


Reeks
Team 3

Jaartal
2020

ISBN
9789048737413

Aantal pagina's
194

Prijs
€14,99