De geesten van Ter Welle

Coverafbeelding van: De geesten van Ter Welle

Trefwoord(en)
17e eeuw
adel
familie

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

17e eeuw, ergens in Vlaanderen. Catharina moet hals over kop haar geboortedorp verlaten als haar moeder van hekserij wordt beschuldigd. Catharina, die haar tien maanden oude broertje Corneel verzorgt, komt na een lange tocht via Antwerpen op het Hof ter Welle in Beveren terecht als oppas voor de dochters van een rijke Spaanse edelman. Haar broertje groeit er mee op en kan het bijzonder goed vinden met één van de dochters van de edelman, Johanna. Maar die kan zich eigenlijk niet ophouden met het werkvolk en moet doen wat haar vader haar opdraagt.

Het verhaal wordt door Catharina, Corneel en Johanna verteld, maar wel lang nadat ze gestorven zijn en als geest ronddwalen in het Hof. De lezer krijgt eerst het verhaal van Catharina, haar vlucht en komst op het Hof. Daarna neemt Corneel het over die vertelt over zijn jeugd en wedervaren bij de Nederlandse Geuzen. Tot slot komt Johanna aan de beurt die haar leven in dienst van haar vader maar weinig opwindend vindt.
Alle drie vertellen ze hun verhaal in de ik-vorm. Hun levens zijn met elkaar verweven maar toch ervaren zij bepaalde gebeurtenissen op een andere manier. Daardoor wordt ook hun verschillende kijk op het leven, hun misverstanden en daaruit volgende (foute) conclusies en beslissingen duidelijk.
Het verhaal bevat weinig spanning en is meer een kroniek van hun leven zoals zij dat beleefd hebben. De lezer krijgt eerst een beeld van het armoedige leven op het platteland en dan via een omweggetje door Antwerpen van het leven in dienst van een edelman op een kasteel, gezien door de ogen van een dienstmeisje en haar broer. Diens leven werd ook bepaald door een rumoerige periode met opstanden en veldslagen.
Een aantal elementen in het verhaal zijn historisch waarrond de auteur haar verhaal heeft geweven.
Het verhaal is in de eerste plaats geschreven om het kasteel ‘Hof te Welle’ in de kijker te plaatsen dat in september 2017 werd geopend als Erfgoedhuis.

Pol Van Damme - oktober 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Karen Dierickx   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2017

ISBN
9789461317445

Aantal pagina's
218

Prijs
€16,99