De geest en het meisje

1899. Na het overlijden van de graaf wordt de twaalfjarige Lady Agatha weggestuurd uit Huize Gosswater. Volgens haar neef gaat ze bij haar echte vader wonen. Maar Agatha heeft die man nog nooit gezien. Toch zal ze moeten wennen aan het eenvoudige leven in een klein huisje aan de andere kant van het Gosswater-meer. Terwijl Agatha langzaam aan haar nieuwe leven went, lijkt een geest zich met haar leven te bemoeien. Enkel Agatha kan haar waarnemen en dan nog maar amper. Wat wil de geest haar duidelijk maken?

Het thema in dit verhaal is niet helemaal origineel. Er zijn meerdere verhalen van jonge, rijke Lady’s die hun luxeleventje wordt ontnomen en zich moeten schikken in een eenvoudig boerenleven. Toch blijft het verhaal de lezer boeien, omdat die al snel aanvoelt dat er iets niet pluis is met die neef die haar het huis uitdrijft.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Agatha, in de ik-vorm. De lezer ervaart dus mee met Agatha de wel erg sterke verandering in haar leven. Toch blijkt Agatha haar nieuwe thuis al snel te aanvaarden en het boerenwerk lijkt haar ook niet heel erg te storen, ondanks de tegenstelling met haar vroegere luxeleven.
Het mysterie van de geest die zich in haar leven mengt, wordt pas helemaal op het einde van het verhaal duidelijk. Waardoor er voor Agatha ook een aantal andere puzzelstukjes op hun plaats vallen.
De titel had misschien beter omgekeerd geweest. De geest speelt wel een belangrijke maar toch ondergeschikte rol in het verhaal.
Door de ruime bladschikking leest het verhaal bijzonder vlot. Ook de snelle opvolging van de gebeurtenissen houdt de lezer geboeid. Een enkele keer lijkt een gebeurtenis wel erg toevallig, maar dat neemt de lezer er met plezier bij.
Onderhoudend verhaal met een wensvervullend slot.
Goed voor een hele tijd leesplezier.

Pol Van Damme - mei 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Lucy Strange

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2021

ISBN
9789025774769

Aantal pagina's
321

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Ghost of Gosswater

Vertaler(s)
Aleid van Eekelen-Benders