De fantastische vliegwedstrijd

aanrader Coverafbeelding van: De fantastische vliegwedstrijd

Trefwoord(en)
vogels
vliegen
wedstrijden
humor
fantasie
saboteren

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Tjibbe Veldkamp ontpopt zich in dit verhaal als een volleerd sportverslaggever. Hij schrijft met een vaart, eigen aan dit soort journalistiek, over de vliegwedstrijd voor vogels.
Voor de start staan alle teams klaar: de flamingo’s, de haviken, de struisvogel en de pinguin, de spechten, de kippen, de vleermuizen, de toekans, de kolibries en de pelikanen. Alleen de uilen ontbreken. Hebben zij zich weer verslapen?
De race is een spannende afvallingskoers met vele ongevallen. Team Flamingo raakt meteen al niet van de grond in hun vehikel, de luchtballon van Team Struisvogel en Pinguïn loopt leeg, Team Kolibri krijgt te maken met een sneeuwstorm, enzovoort.
Team na team krijgt af te rekenen met pech. Hoe zou dat komen? Pas op het einde lichten de makers een tip van de sluier en ontdek je wie verantwoordelijk was voor zoveel leed en ongeluk. En de winnaar is …

Waarna je meteen terugkeert naar het begin om te ontdekken hoe de ‘saboteurs’ al dat leed konden veroorzaken.
Heerlijke kolder met de spanning van een grootse marathon, vol fantasie en humor.
De tekst is gevarieerd en heeft een hoge vaart. Hij is knap geconcipieerd want je kan hem onmogelijk traag (voor)lezen. Wat zorgt voor veel plezier. Ook de opbouw van het ganse verhaal naar de climax toe én het verrassende einde, dat alles houdt je de hele tijd in de ban.
Heel veel wat je niet leest, ontdek je in de kleurrijke prenten. Van Doninck moet zich kostelijk geamuseerd hebben met heel deze ‘vliegende beestenboel’. Elk dier heeft duidelijk zijn eigen karakter en hun vlieg-tuigen zijn al even fantasie-rijk en bijzonder. Dat hij een meester is in het schilderen van dieren vol expressie wisten we al. Deze keer voegt hij er een heerlijke humoristische laag aan toe. Elke prent zit vol details, waardoor je er niet snel op uitgekeken raakt. Zo reikt hij je een massa nevenverhalen aan die je met veel plezier beetje bij beetje ontdekt. Eerst en vooral de laag van de ‘verraders’. En daarna zoveel meer.
Zo vullen tekst en tekeningen elkaar perfect aan tot een spannend verhaal met veel humor, perfect vormgegeven door Kris Demey, wat het geheel de nodige finishing touch geeft.
Een terechte aanrader!

Bekroond met de Boekenpauw 2020.

Eric Vanthillo - mei 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Tjibbe Veldkamp   

Illustrator
Sebastiaan Van Doninck   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2020

ISBN
9789045124063

Aantal pagina's
30

Prijs
€17,99