De executie

Coverafbeelding van: De executie

Trefwoord(en)
toekomst
straffen
realityshow

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

2048. De maatschappij is geëvolueerd naar een eenvormige samenleving. Iedereen draagt dezelfde kleding, heeft hetzelfde kapsel, eet hetzelfde en neemt op hetzelfde moment deel aan dezelfde activiteiten. Wie de regels overtreedt, wordt gestraft. Meestal geëxecuteerd. Zo worden jongeren die een misstap begaan hebben, in een kooi boven een afgrond opgehangen. Tijdens een live televisieshow wordt een heel spektakel gemaakt van hun daad en krijgen ze de kans om berouw te tonen. In elke show worden 5 jongeren voorgesteld, waarvan 4 de show niet zullen overleven. Elk van hen hoopt de overlever te zijn.
Charlotte wordt ervan beschuldigd een leidster te hebben aangevallen, Nathan heeft een kogelbrief verstuurd, Hailey heeft contractbreuk gepleegd, Frankie heeft geprobeerd om het land uit te vluchten en Elif heeft iets gestolen. Wie zal de executie overleven?

De lezer maakt kennis met de vijf jongeren die op hun executie wachten. Stuk voor stuk hebben ze een heel verhaal te vertellen, voorafgaand op de daad die ervoor zorgde dat ze opgepakt werden. Daardoor krijgt de lezer begrip voor hun daad en is mee verontwaardigd dat dit kan leiden tot een terdoodveroordeling. Elke keer dat in een kooi de bodem wegklapt, voelt de lezer de wanhoop van het personage en het onvermijdelijke einde. Tot de laatste dader valt en er toch nog iets anders gebeurt dan je verwacht. Want achter de schermen is er nog veel meer aan de hand, niet iedereen is akkoord met de nieuwe regels in de maatschappij. Maar hoe levend is het verzet?
Hier dieper op ingaan is moeilijk, om niet te veel weg te geven over de gebeurtenissen in het verhaal. Maar het angstaanjagende begin kent een korte periode van opluchting, tot er opnieuw koers gezet wordt naar een verontrustend einde.
Kortom: een boek dat speelt met emoties en een bijzonder duister toekomstbeeld biedt. Waarvan sommige elementen ook nu herkenbaar zijn, wat het zeker niet vrolijker maakt. Een spannend en intrigerend toekomstbeeld.

Mik Ghys - maart 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Daniëlle Bakhuis   

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2019

ISBN
9789000365975

Aantal pagina's
246

Prijs
€16,99