De engelen van Venetië

Coverafbeelding van: De engelen van Venetië

Trefwoord(en)
16e eeuw
Venetië
broers
theater

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Angelo en Piotto zijn stiefbroers die opgroeien in een reizend speelliedengezelschap dat optreedt in steden en kastelen aan de Loire. Maar de pest velt de moeder van Angelo. Langzaam verandert Angelo en wordt hij onvoorspelbaar. Na een tijd laat hij zich ompraten om zijn geluk in Venetië te zoeken bij de Commedia dell’arte en als model voor de schilder Titiaan. Piotto reist stiekem mee met het schip dat Angelo naar Venetië brengt. Beide broers hebben een verschillend doel maar moeten noodgedwongen samen blijven. Vindt Angelo echt het geluk in Venetië?

Losjesweg is er nog een band met ‘Dolores’ en ‘Vuurkraal’ maar het verhaal kan heel goed afzonderlijk worden gelezen. Het verhaal wordt beschreven vanuit het standpunt van Piotto, die jonger is dan Angelo en gepest werd toen hij klein was. In Venetië zijn beide broers echter op elkaar aangewezen. Voor ze daar echter naartoe trekken, gebeuren  enkele weinig aangename dingen in Frankrijk en de stad Nantes, waar de speellieden verblijven. Door de pest en het mindere succes van het gezelschap, wil Angelo elders naartoe. Piotto van zijn kant wordt stilaan blind door een oogontsteking. Hij is daardoor volledig afhankelijk van anderen om zijn weg te vinden. Een groot deel van het verhaal wordt dan ook bepaald door wat Piotto ervaart, hoort, ruikt of voelt om de dingen te beschrijven. Hoewel het dikwijls gebeurt dat zijn broer hem beschrijft wat hij allemaal ziet, zijn er een aantal keren beschrijvingen van dingen die Piotto niet ziet en daar klopt het niet altijd met zijn blindheid. Het verhaal gaat in Venetië voornamelijk over de aandacht van de mensen voor Angelo en zijn aantrekkingskracht bij de vrouwelijke bevolking.
De auteur besteedt veel aandacht aan de hoofdpersonages. De ‘wilde’, wat losgeslagen Angelo evolueert in Venetië naar een niet altijd even aangenaam personage maar die toch diep vanbinnen het moeilijk heeft om diepgaande contacten te leggen. Piotto die toen hij klein was aangetrokken maar ook afgestoten werd door Angelo, wordt in Venetië zelfstandiger, doortastender en zal uiteindelijk zijn eigen weg gaan.
Het verhaal is niet erg spectaculair en er is weinig spanning. Het kabbelt verder zoals het water op het Canal Grande.
Schilderachtig verhaal dat toch wat kracht mist.

Genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury 2015-2016 voor groep 6 (14 tot 16 jaar).

Pol Van Damme - oktober 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Noëlla Elpers

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2014

ISBN
9789000337101

Aantal pagina's
235

Prijs
€15,99