De Efteling Sprookjes Omnibus

Coverafbeelding van: De Efteling Sprookjes Omnibus

Trefwoord(en)
sprookjes
voorlezen
legenden
sagen

Genre
voorleesboek

Vanaf
5 jaar

Naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van De Efteling verscheen deze dikke bundel van meer dan 300 pagina’s met daarin de sprookjes die je er tot leven ziet komen in het sprookjesbos, alsook de sagen en legendes die horen bij de grote attracties erbuiten.
Hans en Grietje, De Wolf en de zeven geitjes, De kikkerkoning, Holle bolle Gijs, enzovoort… Maar dus ook Max en Moritz, Symbolica, Vogel Rok, en andere verhalen…
De sprookjes en verhalen zijn geschreven in een vertellende toon en zijn dus kant-en-klaar voorleesbaar. Ze missen echter een strenge redactie, waardoor elk verhaal vlotter had kunnen klinken. Het is ook zoeken naar wie deze verhalen geschreven heeft, want bijna elk verhaal heeft als auteur ‘Efteling’. Of dit een persoon is of een team van schrijvers, je hebt er het raden naar. Volgens het voorwoord zou het de Schrijfkabouter zijn. Misschien een prettige fantasie, maar jammer voor het schrijverschap.
De illustratoren worden wel genoemd. Elk verhaal of sprookje is rijkelijk van kleurrijke prenten voorzien door verschillende illustratoren. Zowel gekenden zoals Harmen van Straaten, Mark Janssen, Noelle Smit, Martijn van der Linden, en anderen, als minder gekenden zoals Maaike van den Akker, Erik Kriek, Lea Vervoort, en anderen.
De diverse tekenstijlen zorgen voor afwisseling, maar tegelijkertijd mist het geheel daardoor een eenheid. Zij passen ook niet altijd bij de typische sfeer van sprookjes. Vaak zijn zij te realistisch en laten ze weinig ruimte voor eigen verbeelding.
Als toemaatje vind je bij elk verhaal of sprookje nog een weetje over het sprookje of de attractie (sinds wanneer het er is en waar je het vindt) en een of enkele vragen. De antwoorden vind je achteraan.

Eric Vanthillo - december 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Efteling

Illustrator
diverse

Uitgeverij
Rubinstein   


Jaartal
2022

ISBN
9789047624059

Aantal pagina's
316

Prijs
€24,99