De eenhoorn en andere fantastische dieren die ooit leefden

aanrader Coverafbeelding van: De eenhoorn en andere fantastische dieren die ooit leefden

Trefwoord(en)
dieren
bedreigd
fossielen

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Na een voorwoord wordt de lezer uitgenodigd om binnen te treden in het museum en daar zes zalen te bezoeken waarin uitgestorven dieren staan opgesteld. De laatste zaal bevat enkele dieren die nog wel leven maar heel erg bedreigd zijn en mogelijk snel ook bij de uitgestorven dieren gerekend zullen worden. In het ‘archief’ vermeldt de auteur welke mensen en instanties een grote hulp zijn geweest.

Vooraleer de lezer het ‘museum’ binnentreedt, krijgt hij een kort overzicht van de verschillende tijdvakken in het ontstaan en de evolutie van de aarde met daarna een korte uitleg over fossielen. Er volgt een dubbele paginagrote illustratie van de ‘zaal’ die de lezer dan betreedt. Telkens worden er vier of vijf dieren uitvoerig belicht. Met een aantal duidelijke illustraties en een makkelijk verstaanbare tekst komt het dier ‘tot leven’. Er wordt ook uitgelegd hoe men tot deze informatie is gekomen en hoe men vermoedt hoe dit dier heeft geleefd. Een grijze kader is een soort identiteitskaart waarin de naam wordt verklaard, de tijd waarin het dier leefde, de reden waardoor het verdween en nog een bijzonder weetje.
Op de binnenkaft van het boek staat een ‘plattegrond’ van het museum, een leuke bijzonderheid.
De illustraties zijn erg nauwkeurig en geven een noodzakelijke, visuele ondersteuning bij de teksten. Dikwijls loopt de illustratie verder op de volgende bladzijde. Bij sommige dieren is een silhouet van een mens geplaatst om de grootte van het dier ermee te kunnen vergelijken.
Het belangrijkste hoofdstuk staat echter op het einde waarin enkele bedreigde diersoorten zijn opgenomen. Waaronder ook onder meer de bij! Wat menig lezer wel zal verbazen. Bij deze diersoorten is het voornamelijk de schuld van de mens dat deze dieren zo bedreigd zijn.
Boeiend en rijkelijk  geïllustreerd boek over een aantal uitgestorven dieren en hoe wetenschappers achter hun uiterlijk en leefwijze zijn gekomen.
Een aanrader.

Pol Van Damme - september 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Lotte Stegeman   

Illustrator
Marieke Nelissen   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2020

ISBN
9789024587407

Aantal pagina's
104

Prijs
€19,99