De droom van Amalia

Arend van Dam koos voor een bijzondere vertelvorm. Het volledige verhaal is opgeschreven in dialoog. Langs de ene kant leuk en verrassend, langs de andere kant maakt dat het moelijker om in het verhaal te komen. Er moet zoveel informatie in dialogen verwerkt worden dat ze vaak nogal stram aandoen. Zo wordt er in een gesprek tussen twee vrouwen verwezen naar hun echtgenoten met hun volledige titels en wanneer er gesproken wordt over een gebeurtenis die een tijd terug plaatsvond wordt die krampachtig en gedetailleerd beschreven. Dit is nodig om als lezer de opeenvolging van gebeurtenissen te begrijpen maar het lijkt zodoende al lang niet meer op een vlot en normaal gesprek. Of zoals een andere recensent het omschrijft ‘het voelde alsof iemand een geschiedenisboek had opgepakt en dat aan het voorlezen was’. Het boek leest wel snel want er is weinig tekst en de alinea’s zijn kort maar toch moet je een geoefend lezer zijn om je er door te worstelen en de moed niet te verliezen bij het krampachtig vasthouden aan de dialoogvorm. Laten we het zo zeggen: van Dam heeft een dappere poging gedaan om De droom van Amalia eruit te laten springen door voor een aparte vertelvorm te kiezen maar met een vrijgevochten personage als Amalia is dat niet nodig.
Wat het verhaal er ook niet eenvoudiger op maakt (maar daar kan van Dam natuurlijk niets aan doen) zijn de lange namen van de vele personages die ook nog eens op elkaar lijken. Zo had Amalia tien kinderen waaronder een Louise Henriëtte, een Henriëtte Amalia, een Henriëtte Catharina en een Hendrik Lodewijk. Haar man heette Frederik Hendrik en haar kleinkinderen Hendrik Casimir en Henriëtte Amalia (de dochter van Henriëtte Catharina die een zus is van Henriëtte Amalia). Kan je nog volgen? Ik niet! Gelukkig heeft van Dam een stamboom bijgesloten al is die niet altijd even overzichtelijk en zijn er ook mensen weggelaten.
Wat is er wel leuk aan De droom van Amalia? Amalia zelf. Ze is een vrouw die weet wat ze wil en daar ook voor de volle 100% voor gaat. Ze heeft heel wat meegemaakt in haar leven en is een interessante historische figuur. Desondanks is ze redelijk onbekend maar gelukkig geeft van Dam haar wat welverdiende aandacht. De illustraties zijn toegankelijk en fleuren het boek op. Vooral de covertekening is erg leuk. Het verhaal is ondanks de verwarrende namen en de wat stroeve manier waarop de droge informatie wordt meegegeven wel duidelijk. Je ziet Amalia opgroeien van een klein meisje tot een trotse vrouw die haar eigen geluk maakt. In het kort is De droom van Amalia een leerrijk boek in een interessante maar niet helemaal succesvol uitgewerkte vertelvorm.

Mathilde Lemm - november 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Arend van Dam   

Illustrator
Marijke Klompmaker   

Uitgeverij
Van Holkema & Warendorf   


Jaartal
2021

ISBN
9789000378852

Aantal pagina's
199

Prijs
€16,99