De drie broertjes Bok

aanrader Coverafbeelding van: De drie broertjes Bok

Trefwoord(en)
humor
sprookjes
listen
slim
vraatzucht
honger
gevaar

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Het klassieke Noorse sprookje ‘De drie geiten’ (‘De tre bukkene Bruse’) werd al meermaals bewerkt tot boek, musical, film, …
Deze keer bewerkten drie getalenteerde meester-boekenmakers het tot een spannend en verbijsterend prentenverhaal op rijm.
Waarin een gemene trol een brug bewaakte. “Met mes en vork in zijn klauw, want die valse trol lustte jou rauw.” Die dag had hij ontzettende honger want hij had nog niet gegeten. En toen… – Klep klop, klep klop, klepper de klop. “Wie loopt er op mijn Trollenbrug? Die komt niet heen en niet terug!” – verscheen Bobbie Bok, de kleine geit. De trol wilde hem opeten, maar Bobbie was hem te slim af. Hij vertelde dat zo meteen zijn grotere broer Bart zou passeren en aan hem was veel meer te eten. De trol liet Bobbie gaan en zou hem later als ontbijt verorberen. Een beetje later bespeelde Bart de trol net als zijn broer, want straks zou zijn grootste broer Bas passeren. En zo mocht ook Bart passeren. En toen verscheen Bas op de trollenbrug: KLEP KLOP, KLEP KLOP, KLEPPER DE KLOP. …

Mac Barnett maakte er een vlot verhaal van vol slimme listen en fijne gruwel. Zijn fantasie kent geen grenzen en zijn verrassende humor licht het geheel gepast op. Hij speelt met woorden en rijmt er vlot op los. Zijn schrijfstijl is licht afstandelijk en speels ouderwets, waardoor het geheel gedrenkt is in de typische sprookjesstijl. Imme Dros vertaalde dit met verve.
Jon Klassen geeft aan het geheel een bijzonder cachet met zijn sobere prenten in bruinige tinten die het mysterie en de aardse kracht versterken. Hij speelt meesterlijk met perspectief en het wel of niet tonen van details en wekt zo het vermoeden op. Terwijl de ogen van de trol je voortdurend aanstaren, nestelen zijn beelden zich op je netvlies.
Tekst en tekeningen vertellen samen dit pakkende verhaal vol spanning met een deugddoend einde.
Een aanrader!

geselecteerd voor de Leesjury 2023-2024

Eric Vanthillo - maart 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Mac Barnett   

Illustrator
Jon Klassen   

Uitgeverij
Volt   


Jaartal
2022

ISBN
9789021470771

Aantal pagina's
46

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Three Billy Goats Gruff

Vertaler(s)
Imme Dros