De dag waarop de draak verdween

aanrader Coverafbeelding van: De dag waarop de draak verdween

Trefwoord(en)
draken
China
geluk
opgroeien
jezelf zijn

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Annemarie van Haeringen heeft al heel wat bekroningen en prijzen op haar palmares staan. Dit bijzondere prentenboek mag ze gerust aan dat lijstje toevoegen. Want dit oude Zen-verhaal dat ze meesterlijk navertelt en nog virtuozer in bic-blauwe beelden weergeeft, overtreft alle verwachtingen.
Meneer Lóng – geboren in het jaar van de draak en dus onder het teken van geluk – was als kind al vol levenskracht en altijd in beweging. Als geen ander werd hij omgeven door draken: een drakenspeen, een drakendekentje, een drakenbordje om van te eten, een drakenpotje voor een drakenpoepje, en nog veel meer. Hoe groter hij werd, hoe intenser zijn drakenliefde zich ontwikkelde. Als volwassen man bouwde hij zijn eigen drakenhuis en vertelde hij vol passie zijn drakenverhalen aan de kinderen uit de buurt. Maar toen, op een zonnige dag, klopte een echte draak vol verwachting op zijn deur…

Van Haeringen vertelt met zuinige woorden die zich haast poëtisch in je (voorlees)mond nestelen. Zij vertelt het verhaal met veel fantasie, herkenbaar voor kinderen van hier en toch exotisch. Het open einde doet je nadenken en geeft je stof tot reflectie (voor jong én oud).
De ge’bic’te blauwe prenten zijn pareltjes van tekenkunst vol fantasie. Met de gekende balpen tekent zij haarfijn speelse en expressieve figuren, terwijl zij grote oppervlakken volledig opvult met blauwe krabbels. Daardoor oogt het geheel zowel fijngevoelig als  imposant. Zo zet zij sferen en beelden neer die je blik vasthouden met alleen maar blauw. Indrukwekkend knap!
Ook alle verwijzingen naar de Chinese cultuur in de prenten prikkelen je verbeelding.
Dit alles werd in de passende en smaakvolle vormgeving gegoten door Tessa van der Waals, waardoor het geheel echt wel je aandacht verdient. De crèmekleurige pagina’s, het heldere lettertype in hetzelfde blauw, de blinkende groene letters op de cover, …, alles klopt.
Een totaalwerk dat we graag aanraden. Aan iedereen die houdt van kunstige tekeningen én goede verhalen, jong én oud!

Eric Vanthillo - juli 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Annemarie van Haeringen   

Illustrator
Annemarie van Haeringen   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2019

ISBN
9789025877255

Aantal pagina's
30

Prijs
€15,99