De dag dat oorlog naar Rondo kwam

aanrader Coverafbeelding van: De dag dat oorlog naar Rondo kwam

Trefwoord(en)
oorlog
vriendschap
vrede
licht

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Dit indringende prentenverhaal van het Oekraïense illustratorenkoppel dat in Lviv woont en werkt, verscheen voor het eerst in 2015. Het dwingt respect af want het is een verhaal met een noodzaak, zeker nu. Daarom werd het boek meteen vertaald en op de Nederlandstalige markt gebracht.
Het verhaal start toen alles peis en vree was in Rondo, het stadje met de zuiverste lucht, de vriendelijkste inwoners, en de mooiste parken en tuinen. De bloemen zijn er bijzonder: zij kunnen zingen en iedereen komt naar hen luisteren. Maar op een dag veranderde de sfeer van het ene moment op het andere, toen Oorlog op bezoek kwam. Hij was zwart en angstaanjagend en niemand wist vanwaar hij kwam. Hij vernietigde alles wat was en maakte dat het zonnige leven verdween. De mensen sloegen op de vlucht, en wie achterbleef probeerde een gesprek aan te gaan. Maar Oorlog luisterde naar niemand en ging onverschrikt verder. Danko, Zirka en Fabian, drie vrienden, zullen het heft in handen moeten nemen om hier een einde aan te maken. Maar of dat zal lukken? En hoe? …

Dit opvallende prentenboek in groot formaat (330 x 250) in een voortreffelijke vormgeving toont het enge gelaat en de verwoestende kracht van oorlog op een manier vol fantasie maar duidelijk herkenbaar in de realiteit. De grote prenten vol sfeer kruipen onder je vel en laten zich daar voelen. Het contrast tussen het kleurrijke stadje met zijn blije inwoners en de alom zwarte en rauwe realiteit tijdens de oorlog kan niet groter zijn. Het houdt je als lezer/kijker – jong én oud – helemaal in de ban.
Het verhaal verklaart de oorlog niet, maar geeft wel weer hoe absurd en wreed hij is. En tegelijkertijd is het een krachtig pleidooi voor vrede, vriendschap en hoop.
De vlotte vertaling laat zich lekker (voor)lezen; Vanden Heede heeft de originele tekst goed naar haar hand gezet. De korte zinnetjes geven het geheel een werkbaar ritme mee.
Een heel mooi en origineel prentenboek waarbij de makers tot het uiterste gaan, een verhaal dat iedereen zou gelezen en gezien moeten hebben.
Duidelijk een aanrader!

Eric Vanthillo - juli 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Andriy Lesiv
Romana Romanyshyn

Illustrator
Andriy Lesiv
Romana Romanyshyn

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2022

ISBN
9789401486378

Aantal pagina's
42

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Oekraïens

Originele titel
The war that changed Rondo

Vertaler(s)
Sylvia Vanden Heede