De cycloop

aanrader Coverafbeelding van: De cycloop

Trefwoord(en)
monsters
dorp
samenleving
stout
helpen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

De makers van dit verrassende prentenboek halen de cycloop uit de context van de mythologie en geven hem zijn eigen fantasierijke verhaal.
Hij leefde alleen in de poel aan de rand van het dorpje Spitskruim. In dat dorpje was het alle dagen peis en vree. Iedereen deed er alles voor elkaar. De rode kruisspin verzorgde de zieken, de waterjuffer deelde drank uit, de zijderups spon dekbedden, enz. Ieder had er zijn rol. Tot op de dag dat alles begon te schudden. Het was de cycloop die in het dorp verscheen. Door zijn monsterlijke reuzengestalte en zijn slechte zicht verwoestte hij wat huizen en de kerktoren. De dorpelingen hielpen hem aan een reuzenbril zodat hij alles goed kon zien. Dat maakte hem erg opgetogen. Maar alle verwachtingen overboord gooiend – een monster blijft een monster – verwoestte hij nu met veel leedvermaak heel het dorp. En de dorpelingen, die dachten er het hunne van…

Dit eigenzinnige verhaal is alles behalve doorsnee. De auteur laat het monster een monster zijn en blijven, wat je niet meteen verwacht. Het happy end ligt elders, waar je het al evenmin verwacht. In een vlot ritme en met zuinige maar juist gekozen woorden weeft hij zijn verhaal omheen de wonderlijke prenten die het boek zijn opvallende eigenheid geven.
Die overheersend donkere prenten zijn pareltjes. De linoleumdruk in overwegend zwart met subtiele inkleuringen in zacht roze, geel, groen en rood oogt bijzonder en ambachtelijk. Soms paginagroot, soms in kleinere vakjes als een stripverhaal, wat het ritme van het boek op een geslaagde manier voortstuwt. De composities zijn wel erg druk en het is niet altijd eenvoudig om in die drukte de juiste figuren te vinden. Maar dat verhoogt wel de drang tot zoeken en ontdekken.
Een kunstzinnig prentenboek dat misschien niet voor de hand liggend is en waar kinderen mogelijk wel een zetje voor nodig hebben, maar dat is het zeker meer dan waard!
Vandaar een aanrader.

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2018.

Eric Vanthillo - juli 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Daan Remmerts de Vries

Illustrator
Floor Rieder   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2017

ISBN
9789025762551

Aantal pagina's
54

Prijs
€14,99