De clown zei nee

Dit prentenboek verscheen voor het eerst bij de Zwitserse uitgeverij NordSüd in 1961 met illustraties van de avant-gardeglasschilder Gian Casty. Vijfentwintig jaar later herschreef Sidjanski (pseudoniem Mischa Damjan) het verhaal en werd het boek uitgegeven met tekeningen van de Poolse illustrator Jozef Wilko. Die editie werd ook vertaald door Miep Diekmann. In 2001 verscheen de derde editie van het boek met illustraties van Christa Unzner, en nu verschijnt het boek voor de 4de keer in het Duits en voor de 3de keer in het Nederlands met illustraties van de Duitse Torben Kuhlmann, hier bij ons bekend van oa Lindbergh, Mollenstad, Armstrong, en andere verbluffend geïllustreerde prentenboeken.
Een hele geschiedenis voor een prentenboek dat zo bewijst dat het tijdloos is en dat zijn boodschap nog steeds van belang is: Blijf trouw aan jezelf, geef je grenzen aan en zeg af en toe “Nee!”.

Het verhaal vangt meteen aan wanneer de chef van het grote circus zijn mooiste act aankondigde: Petronius, de vrolijkste clown van de wereld met zijn koppige ezel. Maar Petronius en Theodoor weigerden te bewegen. Zij zeiden beiden “Nee!”. Daarna herhaalden Ferdinand de dansende pony, Lisa de giraf, Gustaaf de leeuw en Otto de hond dezelfde “Nee!”. Zij wilden niet telkens dezelfde ingestudeerde kunstjes opvoeren. Zij verlieten het circus en dwaalden rond, op weg naar een betere toekomst. Na een tijd konden zij hun eigen circus starten: het Circus voor kinderen en dichters. Met veel plaats voor warme verhalen en fijne acts. En hun show werd een groot succes…

Het vertederende verhaal met de warme boodschap laat zich lekker voorlezen. Je leeft mee met de personages en hun diepe vriendschap ontroert je.
De paginagrote prenten in aangename, zachte kleuren maken de vertedering compleet. De illustrator schildert op een magistrale wijze taferelen vol details die uit een ver verleden lijken te komen. Uit de tijd dat circussen welkom waren en nog vele mensen aantrokken. De magie die van zijn prenten afstraalt pakt je helemaal in. 

Eric Vanthillo - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Mischa Damjan

Illustrator
Torben Kuhlmann   

Uitgeverij
De Vier Windstreken   


Jaartal
2021

ISBN
9789051168792

Aantal pagina's
36

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Der Clown sagte Nein

Vertaler(s)
Miep Diekman