De bril van Wolf

Coverafbeelding van: De bril van Wolf

Trefwoord(en)
dieren
lezen
brillen
letters
humor

Genre
leesboek

Vanaf
5 jaar

Vanden Heede schreef een nieuw verhaal over de tamme Hond en Wolf, zijn sluwe neef.
Deze keer gaat het over lezen en letters en slim zijn. Want wie leest, leert. Wolf kan niet lezen en beweert dat het alleen een kwestie is van de juiste bril te hebben. Dus gaat hij op zoek naar een bril. De eerste bril, een zonnebril, deugt natuurlijk niet. Daarna komt hij terug met een duikersbril. Weeral fout. Tussen het werkgerei vindt hij een klusbril. Ook niet goed. Dan plaagt hij Hond met een verkleedbril. Maar Hond neemt wraak en geeft hem een nieuwe bril: een wc-bril. Wolf is woest. Hij wil alleen nog dat Hond hem voorleest. Goed, zegt Hond, als de taken goed verdeeld worden moet dat mogelijk zijn. En Hond leest blij gezind in zijn boek terwijl Wolf het hout hakt voor de kachel.
Dit hilarische verhaal met veel humor en sluwe streken, leest vlot voor beginnende lezers. De korte zinnetjes met een sprankelende woordenschat hebben een goed ritme. De opbouw ervan stapelt zich via herhalingen en kleine variaties naar een voorspelbaar maar deugddoend einde toe. De tegenstrijdige karakters van beide dieren zorgen voor voldoende conflicten om de spanning erin te houden. Echter niet zonder voldoende knipogen en relativering.
De kleurrijke prenten van Tolman geven het verhaal een extra dimensie. Zij tekent en schildert grootse landschappen vol kleur waarin zij vele letters verwerkt. Dit maakt de frustratie van Wolf nog groter. Haar prenten zitten boordevol verrassende details die de realiteit overstijgen en heerlijk zijn om te ontdekken.
Bij het boek hoort ook nog een knutselvel met daarop 3 brillen om uit te knippen en op je eigen hoofd te zetten.

Eric Vanthillo - december 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Sylvia Vanden Heede

Illustrator
Marije Tolman   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2015

ISBN
9789401429504

Aantal pagina's
30

Prijs
€14,99