De brief voor de koning

aanrader Coverafbeelding van: De brief voor de koning

Trefwoord(en)
opdrachten
ridders
avontuur
trouw

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

In de nacht voordat Tiuri tot ridder zou worden geslagen opent hij de poort van de kapel omdat er buiten iemand om hulp riep. Hem wordt gevraagd een belangrijke brief bij de koning van Unauwen – een buurland – te bezorgen. Door die hulp te bieden stort Tiuri zich in een ongekend en gevaarlijk avontuur. Er liggen namelijk veel gevaren op hem te wachten want er zijn mensen die dit absoluut willen verhinderen. Toch is hij vast besloten deze opdracht tot een goed einde te brengen.

Deze klassieker is sinds zijn verschijnen in 1962 ondertussen aan zijn vierenveertigste druk toe. Daardoor heeft het zijn waarde al absoluut bewezen.
Het gaat over alle eigenschappen die een echte ridder moet hebben: eerlijkheid, trouw, behulpzaamheid, nederigheid, deugdzaamheid, geloof in het goede… Dat zijn ook alle eigenschappen die Tiuri heeft en doorheen zijn tocht ook toepast. Zelfs de hoofse liefde ontbreekt niet.
Het verhaal zal beslist heel wat jongens kunnen boeien omdat zij zich het gemakkelijkst zullen kunnen identificeren met Tiuri. Wat niet wil zeggen dat avontuurlijke meisjes dit verhaal niet kunnen smaken. Absoluut niet.
Doorheen het verhaal schemert een ietwat verouderd taalgebruik al doet dit niets af aan de kracht van dit verhaal.
In een brief die de auteur in 2010 achteraan het verhaal heeft toegevoegd verklaart ze hoe dit verhaal tot stand is gekomen. Het maakt ook duidelijk waarom al die elementen van het ridderschap in het verhaal verwerkt zijn.
Dit ridderverhaal in zijn puurste vorm is een aanrader voor jong en oud!

Pol Van Damme - januari 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Tonke Dragt

Illustrator
Tonke Dragt

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2015

ISBN
9789025868444

Aantal pagina's
444

Prijs
€15,00