De boze billenbijter – en andere verhalen voor grote en kleine mensen

aanrader Coverafbeelding van: De boze billenbijter – en andere verhalen voor grote en kleine mensen

Trefwoord(en)
volksverhalen
sprookjes
verhalenbundel
vertellen

Genre
voorleesboek

Vanaf
3 jaar

Kristien Dieltiens, bezield liefhebber en verspreider van volksverhalen en sprookjes, herschreef niet minder dan 36 verhalen tot heerlijke (voor)leesverhalen die, zo zegt zij zelf (en dat is niet gelogen), jong en oud kunnen bekoren. Je voelt doorheen elk verhaal haar passie voor orale culturen en de kunst van het vertellen en hoe zij deze in stand wil houden door ze te hervertellen voor een publiek van nu.
Voor deze bundel selecteerde ze allemaal kettingsprookjes en verhalen met herhaalmotief. Stuk voor stuk verhalen die bol staan van herhalingen, ritmiek, cadans en muzikaliteit. Netjes onderverdeeld in 2 categorieën: vanaf 3 en vanaf 5 jaar.
Zij slaagt er met verve in om elk verhaal te doen sprankelen met ritmische zinnen, een gevarieerd woordgebruik en een originele woordenschat. Want wat dacht je van de dorpen ‘Geitenkont’ en ‘Zwiffelzoet’? Of opa Fluitekruid en oma Coriantje? De trippeltrappelpan die telkens ergens naartoe trippel-trappelt. De man die alleen maar Pipperdepip en Wapperdewap mocht zeggen. En nog veel meer. Aan inventieve spelletjes met taal en klank geen gebrek, wat het (voor)lezen uiterst prettig maakt.
Vaak herken je verhalen uit een andere context, wat het geheel nog boeiender maakt. Zoals het sprookje van de drie beren dat hier ‘Misjoetka en het meisje’ heet (waarbij de beren klinkende Russische namen hebben). Of het sprookje van de drie biggetjes dat hier ‘spaghetti maken’ heet, met drie ganzen waarvan de laatste de wolf verschalkt met een listig plan. Zo reis je met de verhalen ook de wereld rond.
Dit alles werd eigentijds geïllustreerd met kleurrijke prenten die mooi het midden houden tussen realiteit en naïviteit. De illustrator schildert, knipt en plakt boeiende composities bij elkaar met vele details die je graag ontdekt. Zij verluchten en prikkelen je verbeelding. In vele prenten ontdek je ook de verschillende culturen die in de verhalen aan bod komen.
Het geheel is fraai vormgegeven door Dries Desseyn, waardoor het boek je aandacht trekt.
En dat is maar goed ook. Want dit boek hoort in elke boekenkast. Thuis of op school. Om keer na keer een heerlijk verhaal te ‘proeven’ of om voor te lezen of om na te vertellen of …
Daarom zonder twijfel een stevige aanrader!

Eric Vanthillo - mei 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Kristien Dieltiens

Illustrator
Leriette Desir van Bergen   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2019

ISBN
9789462914230

Aantal pagina's
160

Prijs
€24,95