De boom die niet was gepland

Het eiland Eikenland is een waar paradijs om te wonen. Totdat de pas getrouwde koning zijn vrouw en kind verliest bij de geboorte van het kind. De koning komt deze tegenslag niet te boven. Daar ziet eerste minister Bakkus een kans in om zich meer macht toe te eigenen. Het paradijselijke eiland verandert in een stinkend industriegebied en de bewoners krijgen het erg moeilijk vanwege de hoge belastingen die ze moeten betalen. De mensen op Eikenland sidderen onder de tirannie van Bakkus. Komt het ooit nog goed?

Een erg stereotiep verhaal over een paradijselijke plek die door een machtswellusteling verandert in een ware hel om te leven. Het verhaal is erg zwart-wit. De nobele koning die zich in zichzelf terugtrekt na het onheil dat hem overkomen is. De tirannieke eerste minister waar blijkbaar niemand tegenin gaat. De sterke repressie bij elke vorm van protest. Naast het stille wachten van de bevolking. En het wensvervullend slot.
De personages zijn al even stereotiep beschreven. De lieve, hardwerkende inwoners en de nobele koning tegenover de knorrige eerste minister die van kwaad naar erger evolueert met behulp van zijn volgzame brute broer die iedereen onder de knoet houdt.
Het is allemaal te braaf, te voorspelbaar. De ‘romantische’, kleurrijke illustraties versterken nog deze sfeer: lieve, brave burgers tegenover brute bonken van soldaten en een venijnige Bakkus. En een lieflijk, paradijselijk eiland tegenover de grauwe en donkere fabrieken en boortorens.
De auteur wil met zijn verhaal tirannie, hebzucht en egoïsme aanklagen en daar liefde, vriendschap en moed tegenover plaatsen. Hij brengt zijn boodschap als een sprookje. Maar ‘slecht’ tegenover ‘goed’ komt te expliciet over, zonder nuances.

Pol Van Damme - oktober 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Marc de Bel   

Illustrator
Ronald Heuninck

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2019

ISBN
9789463830546

Aantal pagina's
115

Prijs
€17.50