De blije boefjes van Beatrijs

Coverafbeelding van: De blije boefjes van Beatrijs

Trefwoord(en)
krokodillen
alfabet
humor
fantasie

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Beatrijs is een gaviaal of een snavelkrokodil. Deze soort legt gemakkelijk 28 tot 43 eieren in 1 legsel. Geen wonder dus dat zij op een mooie lentedag moeder werd van 26 babykrokodilletjes. In het begin was dat schattig, maar toen de kleintjes ouder werden, werd het moeilijker om op hen te passen. Amber at de goudvis op, Bella beet mama in haar poot, Cedric klauwde in het tapijt en Dorian vernielde de broodrooster. Ellie smulde stiekem alle koekjes op, Felix viel van de trap en zo ging het maar door. Tot Xena die de xylofoon kapot maakte, Yael die aan de gordijnen rukte en Zenno die Yael een schokje gaf. Hoe moest Beatrijs haar kleintjes in bedwang houden? Gelukkig was er papa en het oneindige water…

Dit verhaal vol (lekker stoute) humor en fantasie volgt het alfabet op originele wijze.
Emma Ward won met dit boek meer dan terecht de zilveren medaille van de Key Colours Competition USA in 2020. Deze internationale wedstrijd voor het beste onuitgegeven prentenboek wordt tweejaarlijks georganiseerd door uitgeverij Clavis en de stad Hasselt.
De sprekende prenten in zachte kleuren zijn expressief en zitten vol details. Als een volleerd tekenkunstenaar en schilder verbeeldt zij met veel humor een krokodillenleven vol fantasie. Je verkneukelt je als lezer/kijker aan al die ondeugendheid. En tegelijkertijd verlustig je je stiekem aan al deze baldadigheid.
Ook de volledige vormgeving is doordacht en esthetisch. De prenten zijn nergens overladen en de grote crèmekleurige achtergronden scheppen een grote rust en focussen je kijkblik op de essentie.
De eenvoudige tekst is sober en efficiënt. Wel jammer dat de uitgeverij niet heeft geïnvesteerd in een vertaler die van wanten weet. Want in de vertaling is heel wat inventiefs verloren gegaan. Waar in de originele versie het alfabet steeds gevolgd werd in de naam én in het werkwoord, is dat in de Nederlandstalige versie niet altijd gelukt. Jammer maar een detail dat de lees- en  kijkpret niet kan of mag verstoren. 

Eric Vanthillo - september 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Emma Ward

Illustrator
Emma Ward

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2021

ISBN
9789044841992

Aantal pagina's
30

Prijs
€15,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Doris' Dear Delinquents

Vertaler(s)
Clavis Uitgeverij