De bleke baron

Coverafbeelding van: De bleke baron

Trefwoord(en)
kunstenaars
macht
angsten
tirannie
vluchten
milieu

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

‘De Bleke baron’ is een pakkende, muzikale fabel en de neerslag van de gelijknamige muziektheatervoorstelling van de Kopergieterij in Gent die in première ging in het voorjaar van 2023.
In het boek lees je het verhaal over Felka Hazelaar en Felix Toren die in de onderwaterstaat wonen en leven, een autoritaire staat die streng en met harde hand geregeerd wordt door de leider en zijn volgelingen. Aan dichters en kunsten heeft hij een hekel. Waardoor het Felka en Felix erg moeilijk wordt gemaakt, want zij treden op in zalen met hun ‘Felix & Felka’s little revolutionaire Singalong Bing Bong’. Hun muziek en liedteksten zijn poëtisch en dus niet naar de zin van de leider. Want, zo zegt hij zelf: “gevoelens zijn overbodig en kunstenaars dus ook want zij maken voorstellingen vol gevoelens.” Tegelijkertijd is er het probleem dat Felka een ‘mindere’ is: iemand die niet hier geboren is en hier dus ook niet thuishoort. Die groep van minderen wordt onderverdeeld in 3 categorieën volgens hun staatsgevaarlijkheid.
Doorheen het verhaal sluit de strop zich meer en meer en wordt het gevaar groter. Felka en Felix zullen hartverscheurende keuzes moeten maken om te overleven…

Anna Vercammen schreef deze vlotte en spannende tekst die zich knap opbouwt naar een slot toe dat onoverkomelijk is en bikkelhard. Zij weet verschillende maatschappelijke thema’s als milieu, migratie, vluchtelingen, dictatuur en politieke repressie te combineren zonder dat het te veel wordt. Alles klopt in dit eigentijdse verhaal dat geleidelijk naar je strot grijpt en dat tot nadenken stemt en je doet reflecteren over het leven nu, hier en overal. Een verhaal ‘dat ertoe doet’.
Het werd verlucht door de kleurrijke prenten vol suggestie van Chiara Lammens. Zij schildert, tekent en associeert er vrij op los en prikkelt zo veelvuldig je verbeelding. Vooral haar paginagrote prenten in kleur zijn stuk voor stuk plaatjes die je zo zou willen ophangen.
In het boek lees je ook de muziekteksten van de liedjes die bij de voorstelling horen, gecomponeerd en uitgevoerd door ‘De anale fase’ (Anna Vercammen en Joeri Cnapelinckx) en die je kan beluisteren op een aparte website via een code die je in het boek terugvindt.
Een uitgebreid en boeiend totaalproject, knap vormgegeven door Pieter Willems van grafisch ontwerpbureau Pjotr.

Eric Vanthillo - september 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Anna Vercammen

Illustrator
Chiara Lammens

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2023

ISBN
9789462916937

Aantal pagina's
79

Prijs
€22,50