De blauwe vogel
Honderd jaar geleden won Maurice Maeterlinck de nobelprijs Literatuur en tot nu is hij de enige Belg die deze eer ooit te beurt viel. Reden genoeg voor een jaar feestelijkheden in Gent.
Een van de projecten hierbij is deze bewerking van zijn symbolistische toneelstuk ‘l’Oiseau Bleu’ dat hij schreef in 1905 voor het Moskouse Kunsttheater. De voorstellingen ervan waren een wereldwijd succes, echter het minst in ons eigen landje. Daar mag na dit jaar verandering in komen …
De arme Mytyl en Tyltyl, broer en zus, kunnen de slaap niet vatten en krijgen het bezoek van de fee Bérylune. Zij wil dat zij op reis vertrekken om de Blauwe Vogel te vinden voor haar zieke dochter. Want de Blauwe Vogel brengt geluk. Zij geeft hen een groen hoedje met daarop een magische diamant waarmee zij de ziel van alle dingen kunnen zien, de toekomst en het verleden.
Vergezeld door Licht (de fee zelf), Brood, Suiker, Melk, Water, Vuur, Hond en Poes gaan zij op avontuur en komen zij door het Land der Herinnering (waar zij hun grootouders ontmoeten), het Paleis van de Nacht, een wondermooie droomtuin, een wreed, donker bos, langs een groots feest in de Tuin der Lusten dat bevolkt wordt met de raarste figuren en in het Hemelsblauwe paleis waar alle kinderen wachten om geboren te worden.
Telkens ze denken de Blauwe Vogel gevonden te hebben, sterft die of verandert hij van kleur. Tot ze weer thuis komen …
Van Ranst bewerkte het oude toneelstuk tot een fris en hedendaags sprookje met een vlotte leesbaarheid en met veel respect voor het origineel. De magie en de gelaagdheid blijven behouden en doen je vaak verwonderd opkijken. Het verhaal laat zich lezen als een droom met een hoog ritme dat je ‘bij de les houdt’.
Cneut illustreert dit met de nodige fantasie. Zijn gedetailleerde figuren en duistere composities voeren je mee naar een magische wereld waar emoties en symbolische elementen hand in hand gaan. Zijn herkenbare zachtheid en licht- afstandelijke expressies dienen het sprookje en geven het tegelijkertijd zijn meerwaarde.
Enkel jammer van de kleine uitgave. In het groot zouden deze verbluffende prenten nog veel beter tot hun recht komen.
Maar los hiervan is deze uitgave ideaal om het oude en wereldbefaamde werk van Maeterlinck te (her)ontdekken, zowel voor groot als klein. En eigenlijk best samen.
Eric Vanthillo - februari 2012
Auteur
Maurice Maeterlinck
Do van Ranst
Illustrator
Carll Cneut
Uitgeverij
De Eenhoorn
Jaartal
2011
ISBN
9789058387332
Aantal pagina's
91
Prijs
€15,95