De bibliothecaresse van Auschwitz

Dita is veertien als ze met haar ouders in het concentratiekamp Auschwitz terechtkomt. In een barak in het kamp is er een illegaal schooltje en daar verbergt Dita met gevaar voor eigen leven enkele – voor de mensen daar – kostbare boeken in de kleinste bibliotheek die ooit heeft bestaan.

In deze graphic-novel geeft de auteur een beeld van de verschrikkingen en angsten waarmee de mensen in de concentratiekampen moesten leven. En dan had Dita nog ‘geluk’ dat ze in een ‘modelbarak’ terecht is gekomen waarmee de nazi’s de buitenwereld om de tuin leidden hoe het er echt in de kampen aan toe ging. Door die enkele boeken die haar de moed en de kracht geven om door te zetten en de houding van een leidende figuur in hun deel van het kamp houdt Dita stand, ondanks de miserie en verschrikkelijke dingen die ze meemaakt.
Door gebruik te maken van deze manier van vertellen, krijgt de lezer een heel visueel beeld, meer dan met een geschreven verhaal.
Achteraan is een historisch dossier opgenomen met meer informatie over Dita, over de roman die over haar verschenen is en een aantal historische feiten.
De auteurs van deze graphic-novel zijn zich bewust van het feit dat zij keuzes hebben moeten maken en ook snel over een aantal gebeurtenissen zijn moeten gaan om dit in een begrijpbaar verhaal voor jonge tieners te kunnen gieten. Maar de essentie hebben ze uiteraard behouden. Dat zelfs in de zwaarste omstandigheden verhalen de lezer kracht, moed en hoop geven.
Meer dan de moeite waard! Zodat de jongeren van vandaag niet zouden vergeten wat er toen gebeurd is.

Pol Van Damme - april 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Salva Rubio

Illustrator
Loreto Aroca

Uitgeverij
De Fontein   


Jaartal
2024

ISBN
9789026171277

Aantal pagina's
134

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Spaans

Originele titel
La Bibliothecaria de Auschwitz

Vertaler(s)
Joke Mayer