De beroemde bereninvasie van Sicilië

Coverafbeelding van: De beroemde bereninvasie van Sicilië

Trefwoord(en)
beren
legenden
fantasie
macht
oorlog
verraad

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Dit kleine boekje is een te begeren kleinood voor wie van nostalgie houdt. Hoewel het verhaal een tijdloze fantasie is met herkenbare trekjes uit de realiteit. Het verscheen voor het eerst in afleveringen in 1945 in een Italiaanse krant en wat later ook in boekvorm. Het vertelt over de berenkolonie in de bergen rond Sicilië.
Het verhaal begint bij 2 jagers die het berenjong Tonio, zoon van Koning Leonzio, koning der beren, gevangen nemen. De koning treurt en mist zijn zoon. Heel wat later, tijdens een aanhoudende ijskoude winter, moeten de beren de stad intrekken om te overleven, op zoek naar voedsel. Zo begint de zoektocht van Koning Leonzio naar zijn zoon. En zo start ook dit wervelende verhaal met de Groothertog en zijn leger als vijand nummer 1, graaf Molfetta, prins, neef en bondgenoot van de Groothertog met zijn eigen bijzondere leger van venijnzwijnen, de dubieuze hofastroloog en tovenaar professor De Ambrosiis, verschillende gevaarlijke monsters en griezelige gedaantes zoals de Snaterkater, de zeeslang, en vele anderen.
Zullen de beren erin slagen om zich staande te houden in deze avonturen vol verraad, afgunst en gevaar? En zal Koning Leonzio zijn zoon terugvinden?

U leest het beter zelf in dit verhaal dat zich presenteert als een waargebeurde legende en dat zich ook wel laat lezen als een modern sprookje. Bugatti vertelt ronduit met volzinnen die je in hun ban houden. De vaart van het verhaal en de korte hoofdstukjes dragen hier stevig toe bij. Dit wisselt hij af met korte teksten op rijm die lezen als oubollige poëzie. Heerlijke ironie! De auteur doorspekt zijn verhaal ook met kleurrijke illustraties van zijn hand die perfect de naïviteit weergeven van het geheel.
Tekst en tekeningen samen vormen een geheel dat geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen, zowel om zelf te lezen als om voor te lezen.
Een bijzonder werkje in een goede vertaling, fijn dat dit van onder het stof is gehaald om zo nog vele generaties te plezieren!

Eric Vanthillo - april 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Dino Buzatti

Illustrator
Dino Buzatti

Uitgeverij
Karaat   


Jaartal
2017

ISBN
9789079770250

Aantal pagina's
132

Prijs
€18,95


Vertaald uit
Italiaans

Originele titel
La famosa invasione degli orsi in Sicilia

Vertaler(s)
Renata Vos