De berentafel

Coverafbeelding van: De berentafel

Trefwoord(en)
verdriet
gezin
geheugenverlies

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Een meisje ontwaakt in een vreemd bed bij vreemde mensen die een onverstaanbare taal spreken. De mensen noemen haar Marie, maar ze voelt dat dit niet haar naam is. In de tijd die volgt, past ze zich noodgedwongen aan de situatie. Ze leert de taal – Frans – maar ondertussen pijnigt ze haar hersenen over haar leven vroeger. Bij het zien van een bepaald voorwerp herinnert ze zich plots een bepaald beeld. Langzaam keren er sommige herinneringen terug. Telkens bij het zien van een voorwerp. De uitspraken van de buurvrouw maken haar verwarring nog groter. Tot ze het grote geheim ontdekt.

Het verhaal begint intrigerend waarbij ook de lezer in het duister tast over wat er echt gebeurd is. Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van het meisje, Marie. Door haar ogen ervaart de lezer ook hoe zij de mensen rondom haar ziet. De vrouw die ze ‘maman’ moet noemen, komt erg bezitterig over. Ze houdt Marie weg van andere mensen. Haar man Norbert is veel afstandelijker, maar op zijn manier ook eerlijker tegenover Marie.
Als snel weet de lezer dat de mensen Frans spreken. Dat Marie die taal erg snel onder de knie krijgt, komt mogelijk wat geforceerd over.
Wat wel goed beschreven wordt, zijn de herinneringen die langzaam bij Marie opkomen bij het zien van bepaalde voorwerpen of bepaalde geuren. En de verwarring die dat bij haar teweeg brengt.
Het wensvervullend slot daarentegen komt nogal ongeloofwaardig over. Marie blijkt wel heel erg vergevingsgezind te zijn. Het is veel te snel allemaal ‘koek en ei’.
Intrigerend, vrij kort verhaal dat goed uitgewerkt werd, met een wat te ‘braaf’ einde.

Pol Van Damme - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Martine Glaser   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2020

ISBN
9789044838251

Aantal pagina's
85

Prijs
€13,95