De bende van Lijp Kot

Coverafbeelding van: De bende van Lijp Kot

Trefwoord(en)
dieven
bendes
18e eeuw
Amsterdam

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Pontus, een jonge visdrager, wordt valselijk beschuldigd van moord. Hij wordt opgepakt maar weet te ontsnappen. Hij kan niet terug naar het weeshuis. Zijn enige kans is zich aansluiten bij een dievenbende. Het leven als zakkenroller en dief valt hem erg zwaar. En hoe kan hij bewijzen dat hij die moord niet heeft gepleegd zodat zijn naam gezuiverd wordt?

Dit verhaal speelt zich af in Amsterdam in de achttiende eeuw. De lezer kijkt mee door de ogen van de jonge wees en visdrager Pontus. De auteur vertelt het verhaal vanuit het standpunt van Pontus. De lezer ontrafelt dan ook met Pontus de beschuldiging die boven zijn hoofd hangt. Het verhaal is een beetje een ‘alleen-op-de-wereld’-verhaal waarbij de jonge Pontus geen andere keus heeft dan zich te verlagen tot zakkenrollen en inbraak om in leven te blijven en uit de handen van het gerecht.
Het personage van Pontus is realistisch beschreven als een eerlijke jongen die dreigt te worden beschuldigd van een moord die hij niet gepleegd heeft. Enkele andere personages blijven echter vrij oppervlakkig. Een aantal gebeurtenissen zijn wel erg toevallig en brengen Pontus in gevaar of redden hem net. Dingen die de geloofwaardigheid van het verhaal wel aantasten. Ook het wensvervullende slot kan niet helemaal overtuigen: de slechteriken worden ontmaskerd en Pontus in zijn eer hersteld. Eind goed, al goed.
Het verhaal leest vlot en is in een gemakkelijk leesbare taal geschreven. Het verhaal heeft voldoende  vaart; de gebeurtenissen volgen elkaar snel op.
Goed voor enkele uren ontspannen leesplezier.

Pol Van Damme - augustus 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Wim Bos

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2015

ISBN
9789047705864

Aantal pagina's
206

Prijs
€14,95