De beer die er niet was

aanrader Coverafbeelding van: De beer die er niet was

Trefwoord(en)
beren
zijn
leven
filosoferen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Zoals zovele sprookjes begint dit boek ook met ‘Er was eens…’.
Maar is het een sprookje? Of een fabel? Of een filosofische fantasie over het leven en het bestaan?
In elk geval: ‘Er was eens … een kriebel.’En terwijl die kriebel zich krabde aan een boom werd hij groter en groter en toen ging er een vacht over groeien en uit die vacht groeiden armen en benen en een neus. En toen leek die kriebel perfect op… een beer! Zo stond er op de plek waar eerst geen beer was, een beer die er dus niet was. Een positieve beer, want hij lachte heel de tijd. Ook als hij op zoek ging naar de vraag die hij in de zak in zijn vacht vond: “Ben jij mij?” Om dat te ontdekken moest hij te weten komen dat hij erg aardig was, gelukkig en bovendien bijzonder knap. Tijdens zijn zoektocht ontmoette hij bijzondere figuren: de comfortabele koe, de slome salamander, de pedante pinguïn en de trage schildpad-taxi. Samen brachten zij hem op pad naar antwoorden en ontdekkingen. En uiteindelijk arriveerde hij op een bijzonder plek bij een bijzonder huis. En in dat huis daar woonde…
Net zoals vele plaatsen en figuren in dit filosofische prentenboek bijzonder zijn, is het boek het zelf ook. Het is even wennen om in het verhaal te komen. Maar eens je je als lezer/kijker overgeeft aan de beer en zijn levenstocht, wacht je een rijke ervaring met voortdurend referenties naar je eigen leven. Zo beklijft dit verhaal zowel jong als oud.
De uitgebreide tekst leest vlot (of laat zich vlot voorlezen) en is gespeend van vele kleine filosofische zijsporen die je gedachten prikkelen. De fijne humor en de kinderlijke verwondering houden het geheel licht.
Niemand had deze tekst beter kunnen illustreren dan Erlbruch. Zijn prenten in overwegend zachte tinten zijn juweeltjes! De beer met zijn eeuwige rode glimlach en zijn rijke expressie heeft een hoog knuffelgehalte, wat de vervreemding in de tekst relativeert. De gemengde composities van tekeningen en collages van oude gravures van bomen zijn origineel, mooi en effectief. Dit is duidelijk een boek dat je prikkelt en waarnaar je keer na keer zal teruggrijpen.

Eric Vanthillo - juli 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Oren Lavie

Illustrator
Wolf Erlbruch

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Jaartal
2015

ISBN
9789089671783

Aantal pagina's
48

Prijs
€14,50


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Der Bär; der nicht da war

Vertaler(s)
Berd Ruttenberg