De baron von Münchhausen

aanrader Coverafbeelding van: De baron von Münchhausen

Trefwoord(en)
verhalenbundel
bluffen
klassiekers
liegen

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Karl Friedrich Hieronymus Baron von Münchhausen heeft echt bestaan. Hij leefde in de 18de eeuw en was een Duits edelman die in het Russische leger diende in de strijd tegen de Turken. Hij vertelde maar wat graag zijn avonturen aan iedereen en dikte ze aan tot heroïsche heldenverhalen vol fantasie en overdrijving. Rudolf Erich Raspe verzamelde de verhalen en schreef ze neer in het Engels in 1785. De boeken werden herhaaldelijk vertaald en herdrukt. Waardoor iedereen, jong en oud, ermee opgroeide.

Wouter Deprez en Randall Caesar zorgen met deze uitgave voor een pakkende en meer dan geslaagde bewerking die vele voorgangers diep in hun schaduw plaatst.
Als geen ander verplaatst Deprez zich in het hoofd en het fantasierijke brein van de baron en diept zijn verhalen op – 22 in totaal – het ene al stoerder dan het andere.
In een ‘vooraf’ houdt hij eerst nog een heftig (en waardevol) pleidooi voor het vertellen van verhalen en onderzoekt hij, in naam van de baron zelf, het verschil tussen leugen en overdrijving. En ook het effect ervan op de luisteraar. Voer voor alle verhalenvertellers jong en oud!
In een eerste verhaal, waarin de baron in Ceylon belaagd wordt door zowel een leeuw als een krokodil, neemt hij zich voor niet te overdrijven en te liegen. Terwijl het verhaal zelf een en al overdrijving is. Heerlijk! Dit wordt de rode draad doorheen de verhalen: geen overdrijvingen maar enkel de pure waarheid. Tja, wat is waar? Wat is overdrijving? Wat is fantasie? Wat is echt? …
Zo gauw de (verhalen)trein vertrokken is, laat hij je niet meer los. Je dwaalt mee met de baron over besneeuwde vlaktes waarbij zijn paard wordt verorberd door een wolf die verder de slee trekt tot in Sint-Petersburg. Je zit mee met hem aan tafel tijdens een uitgebreid diner waar hij de hersenen van een generaal doet ontvlammen met een dikke sigaar. Je zit mee met hem aan een meer waar hij een vijftigtal wilde eenden met een list aan de leiband rijgt en met hen naar huis vliegt, recht tot op het kookfornuis. Enzovoort,…
Afronden doet Deprez gepast: “Want avonturen navertellen is de beste manier om ze opnieuw een beetje mee te maken.
En zo is dit werk ook een ode aan de kunst van het vertellen.
De originele illustraties van Casaer zijn hoogst verrassend en eigenzinnig. Met grof schilderborstelwerk en zwierige tekenlijnen schetst hij prenten vol leven die perfect de verhalen verbeelden en aanvullen. Zij overstijgen, net als de vele overdrijvingen in de verhalen, de realiteit met gemak en prikkelen je eigen verbeelding door een subtiel evenwicht van tonen en weglaten, van tekenen en suggereren. Knap hoe hij met een enkele lijn of een ruw geschilderd vlak een hele wereld oproept. Ook de (beperkte) kleurkeuze is efficiënt en verheft de prenten tot juweeltjes vol gevoel.
Voeg daarbij de puike vormgeving van Leen Depooter, en je kan spreken van een meesterwerk. Of is dat overdreven?…
Alsof dit alles nog niet genoeg is, vind je in dit magistrale boek ook nog een cd. Daarop vertelt Deprez zelf alle verhalen uit het boek met een vaart en een rijke expressie. Je hangt aan zijn lippen en geniet van elk verhaal, van elke kwinkslag. Zijn vertellingen worden rijkelijk doorspekt met realistische geluiden. Zij worden steeds voorafgegaan door korte, aangename stukjes muziek, gebaseerd op Vivaldi en Purcell. Tegelijkertijd vind je hier ook een code waarmee je de audio-files kan downloaden via www.debaronvonmunchhausen.com
Dit is duidelijk een totaalwerk waarbij woord, beeld en geluid samenkomen tot iets dat je aan iedereen cadeau zou willen geven. Niet te missen dus!
Op zijn zachts gezegd een aanrader van formaat. En dat is niet overdreven!

Eric Vanthillo - november 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Wouter Deprez   

Illustrator
Randall Casaer   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2020

ISBN
9789462914803

Aantal pagina's
72

Prijs
€24,95


Aantal CD's
1

Duurtijd
56:15

Verteller
Wouter Deprez   

Componist
Ruben Focketyn
Ben Venesoen