De bank

aanrader Coverafbeelding van: De bank

Trefwoord(en)
wachten
kiezen
eenzaam
leven
filosoferen

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Nadat eerst zijn vader en later zijn moeder gestorven waren, nam de man zijn leven in eigen handen en zette hij zich op de bank. Hij keerde er telkens weer naartoe, naar de bank in het park in de stad (in het midden van de wereld) en aanschouwde, observeerde, verlangde, droomde, dacht na en wachtte, wachtte, …
Hij zag er de wereld passeren. De moeder met het kind van vier dat op vogels joeg, de geblondeerde vrouw die het leven gezellig vond (“Ja toch?…”), de man van achtentachtig die nieuwe horizonten tegemoet ging (“U kunt goed luisteren” zei hij nog), de broers die elk een andere kant opgingen, enzovoort enzoverder.
Een herinnering speelt hem parten. Een gelukkige herinnering van toen hij nog een kleuter was en hoe hij zijn kansen verspeelde. Hoe hij altijd zoon bleef en nooit een man werd. Een nostalgisch verlangen deed hem wachten. En wachten…

In opdracht van Theater Stap (opvoeringen vanaf maart 2015) creëerde Verrept dit innemende verhaal. Met zekere afstand observeert hij de man en de personen die hij ontmoet. Zo krijg je een kaleidoscopisch beeld voorgeschoteld van een kleine wereld die je herkent, een wereld vol emoties die nooit uitgesproken en nauwelijks gevoeld worden. Op het einde van het verhaal verandert de toon en verhelderen een aantal nooit verzonden brieven de beweegredenen van de man. Pijnlijk maar zo gevoelig.
De intimiteit van de zuinig gekozen woorden en de karige zinnen dringen bij de lezer naar binnen, de vele stiltes wegen en doen je herlezen en reflecteren over je eigen leven en je keuzes.
De verstilde prenten van Godon, vol weemoed en isolatie, imponeren en versterken de melancholie van dit verhaal vol verlangen. Met rake lijnen en voorzichtige kleuren schetst zij een wereld die je doet vermoeden. Een wereld waarin je mensen ontmoet die hun weg gaan (of juist niet).
Tekst en tekeningen gaan zo perfect samen.
Een mooi geheel dat je voorzichtig leest en herleest, soms stil, soms luidop. Om elk woord te proeven en te horen.
Een fraai vormgegeven boekje (door de auteur zelf) om te koesteren.
Een aanrader voor jong en oud.

Eric Vanthillo - januari 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Paul Verrept   

Illustrator
Ingrid Godon   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2014

ISBN
9789058389626

Aantal pagina's
80

Prijs
€18,95