De ballade van slangen en zangvogels

Coverafbeelding van: De ballade van slangen en zangvogels

Trefwoord(en)
macht
maatschappij
toekomst
intriges

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

In het Capitool zullen de tiende Hongerspelen plaatsvinden. Voor het eerst zullen de tributen mentoren krijgen. Die mentoren worden gekozen uit een groep bijzonder goede studenten. Coriolanus Snow is er één van. Zijn eens zo machtige familie is veel verloren tijdens de oorlog die zijn kindertijd heeft overschaduwd. Nu krijgt hij de kans om zich weer in de kijker te plaatsen. Al zal dat niet makkelijk zijn nu hij de vrouwelijke tribuut uit district 12 krijgt toegewezen. In de eerste plaats zal hij haar vertrouwen moeten zien te winnen en daarvoor zal hij alles op alles moeten zetten.

De lezer kent de maatschappij van Panem uit de ‘Hongerspelen-trilogie’. Alleen begint dit verhaal heel wat jaren vroeger. Namelijk tien jaar nadat de oorlog beëindigd is. Er zijn nog veel sporen zichtbaar van de vernielingen die de oorlog heeft aangericht en de Hongerspelen staan eigenlijk nog in de kinderschoenen. Het gaat er allemaal nog vrij ruw en ‘onbeschaafd’ aan toe. In de eerste plaats wat de behandeling van de tributen betreft, maar ook waar en hoe de spelen verlopen. Toch zijn dit maar gebeurtenissen in de zijlijn van het verhaal. Want dat draait helemaal om de jonge Coriolanus Snow en hoe hij tegen zijn leefomgeving en de gebeurtenissen aankijkt. Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Coriolanus. Er zijn heel wat uitgebreide beschrijvingen over hoe hij zich voelt in bepaalde situaties en wat hij bedenkt over hoe het allemaal anders zou kunnen zijn. Hij evolueert gedurende het verhaal van een wat teruggetrokken jonge kerel naar iemand die – door de gebeurtenissen én de manipulatie van enkele machtige bestuurders – zich een beeld voor ogen krijgt hoe de maatschappij in Panem moet bestuurd worden. Eigenlijk wordt hij in dit verhaal ‘gekneed’ tot de president die de lezer uit de andere verhalen kent. Zijn motieven, beschouwingen en gedrag krijgen hier hun basis.
De maatschappij in Panem is een afspiegeling van de oude Romeinse maatschappij die steunt op macht, controle en onderdrukking. Heel wat namen van personages zijn ook Romeinse namen.
Een dikke kluif leesvoer die de lezer wel wat leesbereidheid vraagt omdat de spanning niet altijd aanwezig is. Zeker niet als Coriolanus zich bepaalde bedenkingen maakt over zijn houding tegenover anderen of zijn kijk op de maatschappij. En ook omdat – zeker in het eerste deel van het verhaal – er geen echte dreiging boven zijn hoofd hangt.
Er zijn heel wat plotwendingen in het verhaal. Wendingen die ook Coriolanus soms tot verbijstering brengen. Het slot lijkt dan weer wat plots te komen.
Het verhaal geeft de lezer een beeld van hoe de ontwikkeling van de ‘Hongerspelen’ zich heeft voorgedaan en hoe de verhoudingen in deze dystopische maatschappij zich aandienen.

Pol Van Damme - juni 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Suzanne Collins   

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2020

ISBN
9789000372928

Aantal pagina's
588

Prijs
€20,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Ballad of Songbirds and Snakes

Vertaler(s)
Maria Postema