De avonturen van superheldin Dolores Wilson

Coverafbeelding van: De avonturen van superheldin Dolores Wilson

Trefwoord(en)
superhelden
avontuur
spanning
humor
fantasie

Genre
leesboek

Vanaf
7 jaar

In het Frans verschenen bij ‘Fourmis Rouges’ reeds 5 verschillende avonturen van de superheldin Dolores Wilson (‘Une aventure de Dolorès Wilson’) en is er ook de theaterversie door het gezelschap ‘Les Belles Oreilles‘. De Nederlandstalige lezers mogen zich nu ook met haar identificeren in dit boekje waarin 3 avonturen gebundeld werden: Schoonmaak in Stinkerdam, Paniek in de Buurtsuper en Het hypnosekasteel.
Elk avontuur heeft zowat een gelijkaardige opbouw. Zij beginnen allen in het uitzendbureau De Banenpoel van Eddy waar Dolores aanwezig is voor een nieuwe baan. Eddy noemt haar ‘de alleskunnende uitzendkracht’. En dat is niet gelogen…
Daarna gaat zij aan de slag, immer begeleid door haar hond Doug. En Oscar, de reuzen-mutantslak die hen trouw (en traag) vervoert. Gaandeweg duikt het probleem op en gaat Dolores ermee aan de slag. Op het hoogtepunt van elk conflict verorbert zij een rode peper met slagroom, waarna zij telkens in een knip en met de kracht van een bom verandert in een oogverblindende strijdster uit een andere wereld. Zo rekent zij moeiteloos af met het ergste conflict. Daarna is zij weer zichzelf, volgt er nog een telefoontje met Eddy (met de telkens terugkerende grap) en kan zij tevreden terugkijken op weer een avontuur.
De link met Superman en Supervrouw (en andere helden) is niet ver weg…

Over de oorsprong van Dolores, Eddy, Doug en Oscar komen we weinig (of beter: niets) te weten. De auteur koos eerder voor actie en humor dan voor diepgang. De verhalen zelf zijn wel uitvoerig met vele details. Zij zijn makkelijk zelf te lezen vanaf 7, of voor te lezen voor jonge helden vanaf 5.
Het geheel is rijkelijk geïllustreerd door bonte prenten die een gewilde naïviteit uitstralen. Alsof ze door een kind zijn getekend. Tegelijkertijd hebben zij ook iets ouderwets en geven zij aan het geheel een retro-tint.
Een detail waaraan geen enkel kind zich zal storen, maar voor ons is het een vraag: waarom koos de uitgeverij voor een paperback-versie met zijn gelijmde rug en de slappe kaft? In Frankrijk is dit een gewoonte, maar hier bij ons oogt dat goedkoop en minder waard dan vele andere uitgaven (waar Boycott toch wel in uitblinkt). Jammer.

Eric Vanthillo - augustus 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Mathis

Illustrator
Aurore Petit

Uitgeverij
Boycott   


Jaartal
2021

ISBN
9789492986238

Aantal pagina's
80

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Ménage à Kipuland / Hypnose au chateau / Panique au Mini-Market, une aventure de Dolorès Wilson

Vertaler(s)
Lidewij van den Berg